Strah od odvajanja

Vaše je dijete upravo ugasilo sve 4 svjećice na svojoj rođendanskoj torti i njegovi prijatelji i prijateljice u glas su zapjevali „Sretan rođendan“ – trenutak je to koji pamtimo ne samo zbog slika u albumu već i zato što predstavlja novu fazu razvoja našeg malog stvorenja. U jednom trenutku promatrate svu djecu koja su došla na slavlje i shvatite da su oni sami – s vama, bez svojih roditelja već posljednja 3 sata.

Odjednom vam se pred očima pojavljuje slika vašeg djeteta koje prije tjedan dana, na rođendanu svog prijatelja, nije pristalo ostati bez vas niti minutu. Kada ste ga/ju pozdravljali počeo/la je plakati, „raditi scene“, a kad malo bolje promislite ni u vrtiću još uvijek ne ostaje rado iako su se ostala djeca na boravak u vrtiću već „naviknula“. Kad pričate s drugim roditeljima kako vas još uvijek traži da ga uspavljujete i ne želi biti u sobi bez vas, oni uglavnom ne dijele vaše iskustvo.

Ali što se događa s vašim djetetom?

Strah od odvajanja najčešće se pojavljuje pri odvajanju od roditelja, ali može se odnositi i na druge bliske osobe. Uobičajen je kod djece starosti od 8 do 24 mjeseca i smanjuje se kad djeca postanu dovoljno kognitivno zrela da mogu razumjeti da će se njihovi roditelji vratiti (do otprilike 3. godine života). No, kod neke djece, strah od odvajanja može trajati i nakon tog razdoblja, ili se kasnije vratiti, što može biti jedan od znakova da je potrebno potražiti pomoć stručnjaka.

Kako prepoznati da je vrijeme potražiti pomoć?

Ako se djetetova tjeskoba zbog odvajanja čini intenzivnom ili dugotrajnom – osobito ako ometa školske ili druge dnevne aktivnosti ili uključuje napade panike ili druge promjene u ponašanju – važno je potražiti pomoć stručnjaka (pedijatar, liječnik obiteljske medicine, psihijatar, psiholog).

Znakovi na koje treba obratiti pažnju:

  • intenzivna tjeskoba pri očekivanju odvajanja ili tijekom odvajanja bliske osobe
  • dugotrajni strah od gubitka bliskih osoba ili mogućnosti da se njima nešto dogodi (bolest, ozljeda, nesreća ili smrt)
  • izražena zabrinutost djeteta da će se izgubiti, biti oteto, doživjeti nesreću, razboljeti se ili na neki drugi način biti odvojeno od bliskih osoba
  • odbijanje odlaska iz kuće, u školu ili nekamo drugamo, zbog straha od odvajanja
  • noćne more koje uključuju temu odvajanja
  • fizički simptomi poput glavobolje, bolova u trbuhu, mučnine, povraćanja u situacijama odvajanja

Kako pomoći svom djetetu?

Promjene u djetetovom ponašanju i funkcioniranju mogu se javiti nakon životnog stresa, osobito gubitka. Uz podršku stručnjaka, većina djece s teškoćama u odvajanju uspješno prevlada ove izazove.

Tijekom rada sa stručnjakom vaše dijete može naučiti kako se suočiti i upravljati strahovima od odvajanja i neizvjesnosti. Osim toga, roditelji mogu naučiti kako učinkovito pružiti emocionalnu podršku i poticati neovisnost primjerenu dobi.

Ako Vam se čini da pružate svom djetetu podršku, a da strah i dalje ometa djetetovo svakodnevno funkcioniranje, niste sigurni što učiniti da se dijete osjeća bolje ili niste sigurni je li to što dijete doživljava razvojni strah, Hrabri telefon za mame i tate dostupan je za Vaša pitanja od 9 do 20 sati svakog radnog dana na 0800 0800. Linija je besplatna i anonimna, a možete nam se obratiti i na e-mail.