Radionice osnaživanja razvedenih roditelja

Radionice su namijenjene svim roditeljima koji su u procesu razvoda braka, kao i razvedenim roditeljima između kojih i dalje postoji konflikti i nesuglasice vezane za skrb o djetetu. Upravo narušeni odnos roditelja čini najveću prepreku da se dijete uspješno nosi s promjenama u obitelji, odnosno s razvodom braka roditelja. Često roditelji svoje osjećaje prema onom drugom, prenose i na odnos s djetetom. Zbog toga je roditelju koji nailazi na poteškoće u komunikaciji i dogovoru s drugim roditeljem, potrebno osigurati stručnu podršku i savjet, ali i učenje odvajanja partnerskih nesuglasica od onih roditeljskih. Dodatnu količinu stresa roditeljima stvara i činjenica da roditelji nemaju odgovore na sva pitanja koja im njihova djeca postavljaju. Primjerice, „Gdje ću živjeti nakon razvoda?“, „S kime ću živjeti?“, „Kako će razvod braka utjecati na odnose s članovima šire obitelji?“, „Hoće li me tata prestati voljeti ako ću živjeti kod mame?“…

Tijekom 12 susreta, roditelje se nastoji osnažiti i pripremiti na izazove koje donosi razvod braka te na promjene koje su nastale nakon razvoda, a na koje se nisu uspjeli prilagoditi. Cilj radionice je potaknuti roditelje da iskažu svoje emocije vezane za razvod braka, da pozitivno usmjere svoj proces tugovanja, da dobiju podršku voditelja i grupe u prihvaćanju novonastale situacije i pronađu rješenja za konfliktne situacije s bivšim partnerom. Radionice se provode u obliku grupnog rada koji uključuje kratka teorijska predavanja te vježbanje praktičnih vještina kroz razne aktivnosti i razmjenu iskustva roditelja.

Radionice vode stručnjaci mentalnog zdravlja, psiholozi, koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu s razvedenim roditeljima i njihovom djecom.

Radionice se održavaju se u večernjim terminima, od siječnja do travnja, u prostoru Dječje kuće Borovje na adresi Bože i Nikole Bionde 7, 10 000 Zagreb. Za predbilježbe ili dodatne informacije roditelji se mogu obratiti na savjetovaliste@hrabritelefon.hr ili na broj 01 6117 190 svakom radnim danom od 8 do 20 sati.

Radionice su besplatne!