Radionice za djecu koja prolaze ili su prošla konfliktan razvod braka roditelja

Radionice za djecu i roditelje koji prolaze ili su prošli razvod braka, novi je projekt Hrabrog telefona kojim se nastoji pružiti pravovremena podrška i pomoć jednoroditeljskim obiteljima u svrhu poboljšanja kvalitete odnosa roditelj-dijete, upoznavanja pozitivnih načina nošenja s emocijama, jačanja kapaciteta djece kroz razumijevanje obiteljske situacije te općenito unaprjeđenja kvalitete života jednoroditeljskih obitelji.

Kroz grupne susrete nastoji se pomoći djeci i roditeljima tako da ih se osnažuje i priprema za izazove koje donosi razvod braka roditelja, odnosno za promjene koje su nastale nakon razvoda braka, a roditelji i/ili djeca nisu se uspjeli prilagoditi na njih. Upravo ti kon­fliktni odnosi roditelja čine najveću prepreku da se dijete uspješno nosi s promjenama u obiteljima i s razvodom braka roditelja koji, ionako sam po sebi, predstavlja velike promjene u djetetovom životu. Upravo s novonastalim promjenama dijete će se uspješnije nositi ako oba roditelja budu u mogućnosti uspješno se ostvariti u svojim roditeljskim ulogama.

Radionice se provode u obliku grupnog rada pod vodstvom stručnjaka mentalnog zdravlja koji imaju  iskustvo u radu s roditeljima i djecom, a održavaju se u večernjim satima u prostoru Dječje kuće Borovje na adresi Bože i Nikole 7. Radionice su besplatne, a za predbilježbe ili dodatne informacije roditelji se mogu obratiti na savjetovaliste@hrabritelefon.hr ili na broj 01 6117 190 svakom radnim danom od 8 do 20 sati.

Kako izgledaju radionice?

Radionice se sastoje od 10 susreta, a namijenjene su djeci u dobi od 8 do 13 godina. Tijekom susreta radi se na osnaživanju djece kroz grupnu podršku vršnjaka i voditeljica, kao i na normalizaciji emocija, osjećaju povezanosti i povjerenja, pozitivno usmjerenog procesa tugovanja, suočavanju s novonastalom situacijom te prihvaćanju obiteljske situacije kroz izražavanje vlastitih emocija, strahova, želja i potreba djece, a do kojih se dolazi primjenom različitih kreativnih, djeci prikladnih tehnika, poput igre, crtanja i igranja uloga. Time se postiže opuštenija atmosfera i stvara prostor za samoizražavanje, u kojem djeca lakše prihvaćaju činjenicu da ona nisu odgovorna za razvod roditelja, uče da nisu sama te rade na povećanju samopouzdanja.

Radionice za roditelje

Uz ciklus radionica za djecu, također provodimo i radionice za roditelje koji su prošli ili prolaze kroz razvod braka. Više od radionicama pročitajte ovdje.