Radionice za roditelje koji su prošli ili prolaze kroz konfliktan razvod

Radionice za djecu i roditelje koji prolaze ili su prošli razvod braka, novi je projekt Hrabrog telefona. Radionicama se nastoji pružiti pravovremena podrška i pomoć jednoroditeljskim obiteljima. Cilj projekta je poboljšanje kvalitete odnosa roditelj-dijete, upoznavanja pozitivnih načina nošenja s emocijama, jačanja kapaciteta djece kroz razumijevanje obiteljske situacije te općenito unaprjeđenja kvalitete života jednoroditeljskih obitelji.

Kroz grupne susrete nastoji se pomoći djeci i roditeljima tako da ih se osnažuje i priprema za izazove koje donosi razvod braka roditelja, odnosno za promjene koje su nastale nakon razvoda braka, a roditelji i/ili djeca nisu se uspjeli prilagoditi na njih. Upravo kon­fliktni odnosi roditelja čine najveću prepreku da se dijete uspješno nosi s promjenama u obiteljima i s razvodom braka roditelja. Upravo s novonastalim promjenama dijete će se uspješnije nositi ako oba roditelja budu u mogućnosti uspješno se ostvariti u svojim roditeljskim ulogama.

Radionice se provode u obliku grupnog rada pod vodstvom stručnjaka mentalnog zdravlja koji imaju  iskustvo u radu s roditeljima i djecom, a održavaju se u večernjim satima u prostoru Dječje kuće Borovje na adresi Bože i Nikole 7. Radionice su besplatne, a za predbilježbe ili dodatne informacije roditelji se mogu obratiti na savjetovaliste@hrabritelefon.hr ili na broj 01 6117 190 svakom radnim danom od 8 do 20 sati.

Kako izgledaju radionice?

Ciklus radionica za roditelje sastoji se od 12 susreta tijekom kojih roditelji u konfliktnom razvodu ili koji su prošli konfliktan razvod, mogu iskazati svoje emocije vezane za razvod braka, pozitivno usmjeriti proces tugovanja i ljutnje, dobiti psihološku podršku voditelja te podršku u prihvaćanju novonastale situacije. Razvod braka je stresno razdoblje za roditelje i upravo ove radionice predstavljaju mjesto na kojemu mogu raditi na sebi i svojim vještinama, posebice jer uz promjene koje razvod donosi, najčešće nisu spremni razgovarati s djetetom o razvodu. Dodatnu količinu stresa stvara i činjenica da roditelji nemaju odgovore na sva pitanja koja im njihova djeca postavljaju (gdje ce živjeti nakon razvoda, s kime ce živjeti dijete, kako ce razvod braka utjecati na odnose sa članovima šire obitelji…).

Osim navedenog, razvod braka je često je popraćen i konfliktnim odnosom između partnera. Često roditelji svoje osjećaje prema bivšem partneru prenose i na odnos roditeljstva te donedavne svađe u partnerskom odnosu zamjenjuju svađama vezanim uz odgoj i skrb djeteta. Zbog toga je roditeljima koji nailaze na poteškoće u komunikaciji i dogovoru potrebno, osigurati stručnu podršku i savjet, ali i učenje odvajanja partnerskih nesuglasica od onih roditeljskih jer u vrijeme kada su roditelji izloženi stresu , teško im je biti u dobrom kontaktu s djecom i njihovom tugom i patnjom.

Radionice za djecu

Uz ciklus radionica za roditelje, također provodimo i radionica za djecu koja su prošla ili prolaze kroz konfliktan razvod braka roditelja. Više od radionicama pročitajte ovdje.