Dijete i sigurnost na internetu

Kategorija: Internet

Većina djece svakodnevno provodi vrijeme na internetu. U skladu s tim, vjerojatno se povremeno zapitate koristi li Vaše dijete internet na siguran način, odnosno kako i s kim komunicira putem interneta.  Internet je mjesto gdje se djeca mogu zabaviti, komunicirati s vršnjacima i naposljetku, mjesto gdje mogu naučiti puno informacija o stvarima koje ih zanimaju, a nalazi im se nadohvat ruke, najčešće na pametnom telefonu. Njegove prednosti su zaista brojne. Jednako tako, internet je i mjesto gdje djeca mogu biti izložena opasnosti.

Najčešće se roditelji ne ustručavaju preuzeti brigu i odgovornost za ponašanje svoje djece u igri, školi ili u tuđoj kući. Ne mora biti drukčije ni kad je riječ o onome što se događa posredstvom moderne tehnologije.

S djecom trebate razgovarati o računalnoj etici, dogovoriti pravila ponašanja na internetu i, kao najvažnije, definirati posljedice kršenja tih pravila. Prisutnost odraslih koji nadgledaju situaciju na igralištima gdje se djeca druže umanjuje količinu nasilja među vršnjacima. U školama koje povećaju broj dežurnih nastavnika na hodnicima, igralištima, u dvorištu, smanjen je broj nasilnih incidenata. Ako zamislimo internet kao virtualno igralište za djecu, isto se može primijeniti na nasilje koje se događa korištenjem modernih tehnologija, odnosno treba nadgledati i korištenje računala kod kuće i u školi.

Djeca i tinejdžeri često nisu svjesni rizika i opasnosti interneta te je na Vama da ih upoznate s njima. Kako biste bili sigurni da Vaše dijete koristi prednosti koje internet pruža na siguran i zaštićen način, prikupili smo savjete o tome što možete reći djetetu u vezi sigurnosti na internetu.

Savjeti za sigurno korištenje interneta:

  • Naglasite djetetu da pazi komu daje broj mobitela.
  • Upozorite ga neka se oprezno koristi nekom od chat usluga preko mobitela ili računala.
  • Ako dobije poruku s nepoznatog broja, neka ne odgovara.
  • Ako dobije poruku s poznatog broja zbog čijeg sadržaja se osjeća loše ili neugodno, neka ne odgovara ni na nju.
  • Objasnite djetetu kako šala može lako od smiješne postati uvredljivom, i to da, ako je ljutito dok komunicira s nekim, može učiniti nešto zbog čega će poslije požaliti.
  • Istaknite da bude oprezno kada šalje i prosljeđuje poruke drugima.
  • Potaknite dijete da se prije slanja poruke zapita može li ona uvrijediti ili na bilo koji način naštetiti primatelju.
  • Poučite dijete da je prosljeđivanje poruka koje vrijeđaju nekoga također zlostavljanje te da to ne čini.
  • Postavite pravilo prema kojem nije dopušteno putem mobitela slati fotografije ili videozapise drugih ljudi bez Vašeg dopuštenja.
  • Ako je dijete dobilo neprimjerenu poruku, poziv ili je bilo izloženo nasilju, poduprite ga i potaknite da odmah razgovara s Vama ili nekom drugom odraslom osobom u koju ima povjerenja (poput nastavnika, školskog psihologa), kako se problem ne bi pogoršao.

Vaša djeca mogu znati više od Vas o tehnologiji, ali Vi znate više o životu. I u ovome području oni trebaju Vas da ih naučite sigurno hodati i komunicirati sa svijetom oko sebe.

Svi zajedno možemo mobitele i internet učiniti sigurnijima i pridonijeti zaustavljanju elektroničkoga nasilja. Ako Vam treba pomoć ili savjet o tome kako da se vaše dijete sigurno ponaša na internetu, nazovite Hrabri telefon na besplatan i anoniman broj 0800 0800.  Za savjet se možete obratiti i putem e-maila savjet@hrabritelefon.hr.