Emocionalno (psihičko) zlostavljanje

Emocionalno zlostavljanje odnosi se na slučajeve kada roditelji trajno propuštaju iskazivati ljubavi i pažnju svojoj djeci. 

Vrlo čest oblik emocionalnog zlostavljanja predstavlja manipulacija dječjim osjećajima od strane odraslih osoba sa svrhom rješavanja nekih vlastitih problema (npr. u slučajvima rastave braka), kao i svjedočenje nasilju u obitelji, iako samo dijete nije izravno žrtva tog nasilja. Ove situacije uzrokuju gubitak samopozdanja i samopoštovanja kod djeteta, ono postaje povučeno i nervozno.

Ono se iskazuje kroz:

  • prijetnje
  • izrugivanja
  • viku
  • ponižavanje od strane odraslih
  • neprihvaćanje djetetovih potreba za ljubavlju i brigom važnom za djetetov normalan psihički razvoj

Emocionalno zlostavljanje pogađa djecu vrlo duboko. Ako je dugotrajnije, može izazvati i snažnije i jače posljedice od fizičkog zlostavljanja. Djeca su ta kojima je potrebna ljubav, ohrabrivanje i pohvala od roditelja kako bi se osjećala sretno i izrasla u sigurne i samopouzdane osobe. Ako odrasli stalno prijete djetetu ili su ljuti, sarkastični i kritični, kod djece se stvara osjećaj nevoljenosti, ona počinju gledati na sebe kao da uopće nisu vrijedna i ne zaslužuju biti voljena. Sve to može imati ozbiljne posljedice na ličnost djeteta i može stvarati velike poteškoće u formiranju uspješnih veza u odrasloj dobi.

Pokazatelji emocionalnog zlostavljanja mogu biti poremećaji govora, kašnjenje u fizičkom razvoju, ovisnosti, povećanje ozbiljnosti postojećih stanja kao što su astma ili alergija.

Ponašanja koja mogu ukazivati na to da je dijete žrtva emocionalnog zlostavljanja su poremećaji navika (primjerice sisanje prsta), antisocijalno ili destruktivno ponašanje, pasivnost ili agresivnost – ekstremi u ponašanju, delinkvencija, kao i kašnjenje u psihičkom razvoju.

Važno:

Svaki građanin Republike Hrvatske koji ima saznanja za bilo koje od opisanih ponašanja prema djetetu dužan je obavijestiti o kršenju djetetovih prava nadležni centar za socijalnu skrb ili policijsku upravu. 

Brošuru Hrabrog telefona pod nazivom “Prepoznajmo zlostavljanje” u elektronskoj verziji možete pročitati ovdje.

Dragi roditelji i drugi odrasli, ako imate sumnju o tome da bi neko dijete iz Vaše okoline moglo biti žrtva zlostavljanja ili zanemarivanja, javite nam se na liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 ili pišite na savjet@hrabritelefon.hr kako bismo Vas mogli uputiti što napraviti kako biste ih zaštitili.