Huggy Wuggy – obična ili opasna igračka?

Jeste li u posljednje vrijeme naišli na upozorenja o Huggy Wuggy igrački na društvenim mrežama? Ili je možda vaše dijete izrazilo želju za tom igračkom? Radi se o plavom plišancu velikih crvenih usta i oštrih zuba napravljenog prema liku iz horor video igre Poppy Playtime. Igrači u igrici prolaze napuštenom tvornicom igračaka iz koje su svi zaposlenici nestali, a igračke su se pretvorile u čudovišta, od kojih je jedno upravo Huggy Wuggy. Proizvođač video igrice navodi da je primjerena za djecu od 8 i više godina, dok preporuke iOS-a, Androida i nekih nevladinih organizacija koje se bave analizom medija za djecu kažu da je igra ipak primjerena za starije od 12 godina.

Zašto je jedna u moru video igrica potaknula burne reakcije na društvenim mrežama?

Uz činjenicu da je sadržaj same igrice zastrašujuć i nikako nije primjeren za malu djecu, na TikToku i YouTubeu se pojavljuju pjesme i videozapisi napravljeni od strane fanova igrice u kojima Huggy Wuggy poručuje gledateljima da će ih grliti dok ne uzmu svoj posljednji dah, da će ih ugristi svojim oštrim zubima i slično.

Stručnjake i roditelje posebno zabrinjava to što je Huggy Wuggy na prvi pogled nevin i nježan te govori o grljenju koje povezujemo s ljubavi i povjerenjem.

Također, odrasli koji rade s djecom počeli su primjećivati da djeca katkad jedni drugima ponavljaju riječi pjesmice koju pjeva popularni lik iz igrice i tako se međusobno plaše. Huggy Wuggy nije prvi takav zastrašujući viralni fenomen – primjerice, stručnjaci su prošle godine izdavali upozorenja u vezi serije Squid Game.

Što bi roditelji trebali poduzeti da bi zaštitili svoje dijete od štetnog sadržaja?

Za početak, važno je razlikovati videoigricu od sadržaja koji stvaraju fanovi, kao i od plišane igračke koju mnogi predškolarci žele imati.

  • Kad govorimo o igricama, najbolje se voditi dobnim ograničenjima koja su istaknuta već prilikom samog skidanja aplikacije i preporukama stručnjaka koje je jednostavno pronaći na internetu zahvaljujući organizacijama koje su posvećene evaluaciji medija kojima su djeca izložena. Kao što smo već spomenuli, Poppy Playtime nije igrica za djecu koja još nisu krenula u školu, a za školarce su mišljenja podijeljena. Ako se dvoumite u vezi toga trebaju li djeca u nižim razredima osnovne škole igrati Poppy Playtime i slične igre, razgovarajte sa svojim djetetom o tome kako ono doživljava igricu, koliko često je igra i imitira li ponekad ono što vidi u igrici u stvarnom životu.

    Zabrane ponekad mogu biti kontraproduktivne i teško provedive, pogotovo ako većina djetetovih prijatelja ima instaliranu igricu pa je zajedno igraju kad nisu pod nadzorom. One također mogu dovesti do toga da se dijete ne povjerava oko nečega što ga plaši u igrici jer ga je strah posljedica nepoštivanja zabrane. No, ako primjećujete da igrica negativno djeluje na dijete, odnosno da ga straši i da imitira nasilje koje je vidjelo u njoj, u redu je dati djetetu do znanja da je ne smije igrati i ograničiti pristup.

  • Sadržaje s TikToka i YouTubea može biti još teže kontrolirati. Osnovna mjera opreza je koristiti aplikacije kao što su YouTube Kids koje maloj djeci prikazuju samo sadržaj koji je primjeren za njih. No, ponekad se i kroz takve filtere može provući nepoželjan sadržaj, stoga je dobro pratiti što dijete gleda na YouTubeu i ne dopustiti dugotrajno korištenje mobitela i tableta bez nadzora.

  • Što se tiče Huggy Wuggy plišane igračke, ona sama po sebi nije opasna za djecu ako dijete nije paralelno izloženo opisanim medijskim sadržajima.

Ako imate još nekih pitanja i nedoumica o ovoj ili nekoj drugoj temi iz bespuća medijskog svijeta, slobodno nazovite našu savjetodavnu liniju za mame i tate na broju 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili nam pišite na e-mail.  Rado ćemo razgovarati o vašim brigama!