Igračke i djeca

Igračke su glavno sredstvo zabave za djecu. Danas postoji toliko mnogo igračaka da roditelji moraju raditi selekciju koje će igračke njihovo dijete imati. Valja napomenuti da najbolje igračke za djecu nisu uvijek one koje ima većina djece i koje su popularne, već bi se roditelji prilikom kupnje trebali voditi time da kupuju one koje potiču maštu i razvoj djeteta. Djetetu nije potrebno mnogo da se zabavi gdje god se nalazilo. Stoga tu sposobnost roditelji trebaju njegovati i poticati djecu da sami osmišljavaju igračke i naprave ih primjerice iz papira, kartona, cvijeća, stiropora i mnogih  drugih stvari. Na taj način roditelji potiču kreativnost i zadovoljstvo jer su uspjeli svojim rukama nešto načiniti. No, osim što igračke usrećuju djecu, one su korisne i za njihov motorički, psihološki, socijalni i intelektualni razvoj.

Igračke prikladne za dob djeteta

Za djecu dojenačke dobi, roditelji su najbolja „igračka“. Dojenčad voli gledati lice i slušati glas svojih roditelja i jednostavno biti s njima. Igračke s jakim i kontrastnim bojama su vrlo privlačne djeci u toj dobi, kao i igračke s licima i uzorcima (krivulje, rombovi i sl.). S navršenih  godinu dana, djeca počinju razvijati interes za igračke poput mekanih loptica, plišanih medvjedića, knjiga s različitim materijalima i sadržajima, igračaka vozila, jednostavnih slagalica te kocaka koje mogu slagati i rušiti.

Djeca vrtićke dobi i predškolci uživaju u svemu što mogu upotrijebiti za igranje raznih uloga, poput kutije za igračke, starog mobitela, metle i sl. Mašta je kod djece u ovoj dobi izrazito aktivna te s lakoćom kutiju za igračke mogu pretvoriti u najbrži automobil, sobu ili vlak. Roditelji djeci u toj dobi mogu ponuditi i izradu glazbenih instrumenata s predmetima u kućanstvu. Na primjer, plastične boce ispunjene rižom, kamenčićima ili tjesteninom mogu se koristiti kao zvečke, razne posude i zdjele mogu poslužiti kao bubnjevi i sl. Također, djeca u ovoj dobi vole koristiti boje, flomastere, olovke, rezati i lijepiti, naravno uz pomoć roditelja. Knjige i priče, jednostavne igre na ploči i zagonetke dobre su za ovo doba, kao i vanjske igračke - poput tricikla, pješčanika, lopte ili ljuljačke. Igranje s navedenim igračkama zajedno s odraslom osobom u blizini održat će dijete zainteresiranim i aktivnim određeno vrijeme.

Kako igračke koriste djetetu?

Igračke mogu biti primjer na kojem djeca uče o posljedicama svojih aktivnosti, posebno kod igračaka preslagivanja. Mogu se okušati u raznim vještinama u igračkama simboličkog tipa poput igračke-telefona, raznih alata, malih glazbala (ksilofon, triangl, mali bubnjevi) – takve, ali i mnoge druge igračke pogoduju razvoju njihove kreativnosti. Isto tako, neke igračke najviše pogoduju razvoju kreativnosti upravo zbog toga što djetetu pružaju mnogo mogućnosti na koje ih može upotrijebiti i obično su jednostavnijeg tipa poput običnog papira, drvenih letvica, kocaka i slično. U drugu, manje kreativnu skupinu, ubrajamo većinu računalnih, ali i drugih složenih igara gdje zadovoljstvo igre ostvaruju samo jednosmjerni scenariji kojima dijete ne može manipulirati, nego mora poslušati zadane korake.

 

 

 

 

Djetetu nije važno je li neka igračka ručno izrađena, skupa, edukativna i slično. Najčešće je djeci važno da imaju svog roditelja koji će se s njimaigrati.

 

 

 

 

Djeci je važna igra s roditeljima

Iako je ponekad teško odoljeti dječjem veselju kada mu roditelji kupe novu igračku, istraživanja pokazuju da su djeca s mnogo i djeca s malo igračaka jednako zadovoljna njima. Također, ako dijete ima puno igračaka, ono će se usredotočiti na samo njih nekoliko, potpuno zanemarujući ostale. Stoga je važno roditeljima poslati jasnu poruku da ne budu  opterećeni brojem igračaka koje će imati njihovo dijete, već da brinu o tome da se oni igraju s djecom. Osobito je to važno za bebe i djecu vrtićke dobi. Svakodnevnim igranjem s djetetom, roditelji pomažu djetetu u njegovu učenju i razvoju, a time grade odnos i zbližavaju se s djetetom. Kada kažemo igranje s djetetom, ne mislimo na neke teške i zahtjevne igre. Ponekad se igra s djetetom može sastojati samo u tome da roditelji zajedno s djetetom smišljaju neke rime, sortiraju gumbe, kamenčiće ili školjke po boji i obliku ili da umjesto kave s prijateljem/icom „popiju kavu“ ili naprave čajanku s djetetom.

Ako Vam je potrebna podrška u osmišljavanju ideja za ručno rađene igračke, ako smatrate da se Vaše dijete ne zna igrati s drugom djecom ili samo ili ako imate bilo kakvih pitanja uz temu dječjih igračaka, Hrabri telefon za mame i tate dostupan je od 9 do 20 sati svakog radnog dana na 0800 0800. Linija je besplatna i anonimna, a možete nam se obratiti i na e-mail savjet@hrabritelefon.hr.