Kako kvalitetno provoditi vrijeme kod kuće s djecom

Epidemija izazvana korona virusom pred sve nas je uz brojne izazove stavila jedan izrazito važan – ostati doma. Naš je svakodnevnica sada drugačija, na način da većinu vremena provodimo kod kuće, odnosno u zatvorenom i često skučenom prostoru. Za roditelje je izazov zvan „ostati doma” specifičan iz više razloga. Možda ste zabrinuti kako će Vaša djeca svladati novi način izvođenja nastave, hoće li uspjeti savladati školsko gradivo, kako će provoditi vrijeme bez društva i igre s vršnjacima, što će raditi kada im je dosadno i slično. Stoga je važno potruditi se da vrijeme koje provodite zajedno bude što kvalitetnije. Njima će vrijeme provedeno s Vama dati osjećaj sigurnosti i dozu dosljednosti potrebnu u razdoblju kao što je ovo. Ograničeni ste na Vaša četiri zida, no pokušajte ta četiri zida učiniti što šarenijima. Pripremili smo neke ideje za to kako provesti vrijeme s djecom u razdoblju karantene. Čitajući ovo, promišljajte o tome što bi se Vašem djetetu svidjelo i pokušajte ove ideje nadograditi s obzirom na potrebe Vaše obitelji i preferencije Vašeg djeteta.

Igrajte se!

Ovisno o uzrastu, postoji pregršt zabavnih društvenih igara za djecu. Od klasičnih, poput Čovječe, ne ljuti se ili Magarac, do modernijih kao što su Monopoly ili Uno – što god imate u svojem domu. Kada je to moguće, pokušajte uključiti cijelu obitelj, svakom dati neku ulogu (primjerice, mama je bankar u Monopolyju, tata peče kokice, a kći pušta glazbu) i zabava može početi! U svemu tome može Vas motivirati i odličan članak Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba koji govori o igrama za koje nije potrebno ništa osim dobre volje.  Na kraju, ne treba se zaboraviti igranje igračkama. Pokušajte se i vi uključiti u njihovu maštu i uđite s njima u Lego ili neki drugi svijet.

Čitajte!

Čitati djeci jest izvrsna aktivnosti, nekima čak i rutina. Dijete putem slušanja priča nadograđuje svoj rječnik, kroz slikovnice i knjige lakše razumijeva emocije, razvija se njegova pažnja, potiče kritičko mišljenje, kao i mašta. Nakon čitanja dobro je razgovarati o sadržaju knjige i postupcima likova te radnju povezati s događajima iz stvarnog života. Osim toga, djetetu nakon čitanja možete zadati da nacrta lika iz priče, izmisli novi kraj priče ili da čak zajedno napravite predstavu na temelju priče. S  knjigama i slikovnicama mogućnosti su neograničene, a njihov svijet je čaroban i nadahnjujući, i za Vas i za Vaše dijete.

Njegujte bliske odnose!

Uvođenjem mjera društvenog distanciranja, vjerujemo da se povećala i Vaša briga oko djetetovih prijateljstava i održavanja bliskih odnosa općenito, što je sasvim uobičajeno. Ipak, važno je da znate kako društveno distanciranje ne bi trebalo značiti i potpunu izolaciju. Ovo je situacija u kojoj nam je svima potrebna podrška i toplina drugih. Fizički se distanciramo, ali emocionalno ostajemo blizu. Baš zbog toga predlaže se da roditelji potiču kontakte s obitelji i prijateljima putem mobitela ili aplikacija kao što su WhatsApp, Viber ili Skype. Te aplikacije imaju mogućnost video poziva kojim cijela obitelj može komunicirati s bliskim osobama i održavati kontakte. Može se otići i korak dalje te zajedno s djecom organizirati online igranje društvenih igara ili isplanirati istovremeno gledanje iste serije ili filma, naravno na daljinu.

Gledajte filmove i crtiće!

I prilikom ove uglavnom pasivne aktivnosti možete biti kreativni. Potrudite se za vrijeme ili poslije gledanja, s djecom prokomentirati radnju, likove i pouku. Pitajte ih što im se svidjelo, a što nije, tko im je bio najdraži lik i koje je osobine imao te pokušajte dati i svoju perspektivu. Kroz taj razgovor djecu učite vještinama kritičkog razmišljanja koje im u budućnosti mogu pomoći da budu aktivne, tolerantne i empatične osobe.. Objasnite im uzročno-posljedične odnose i propitkujte načine na koje je dijete došlo do zaključaka, a tijekom toga naravno ne izostavljajte zabavu i opuštanje. I ne zabravite, prilagodite screen time i tematiku uzrastu vašeg djeteta.

Organizirajte i kreirajte!

Sve ste kreativne igre, aktivnosti i ideje odavno ispucali? Predložite djetetu da zajedno sortirate njegov ormar s robom, zajedničkim snagama odlučite koje biste igračke nakon epidemije mogli pokloniti ili jednostavno napravite neku malu promjenu u njegovoj sobi. Napravite zajedno kolač, igrajte se brašnom, slikajte rukama, izrađujte predmete od plastelina ili radite pokuse. Osmišljavajte nove igračke i izrađujte ih od papira, kartona, grančica, biljaka i ostalog. Ne bojte se eksperimentirati – tako ćete najbolje naučiti što odgovara i Vašoj djeci, a i Vama.

 A prije svega (ili na kraju svega) perite ruke! 

Na prvu se čini kao neobična aktivnost za kvalitetno provođenje vremena s djetetom. Ali, neobična su i vremena. Ako je djetetu mrsko i naporno paziti na održavanje higijene, napravite od toga što zabavniju aktivnost. Primjerice, izmislite ili uklopite neku simpatičnu pjesmicu, brojalicu ili recitiranje abecede u ritual pranja ruku kako bi aktivnost bila dinamičnija i kako bi samo pranje trajalo dovoljno dugo.

Ipak, važno je da imate na umu kako je potpuno uobičajeno ponekad se osjećati iscrpljeno ili frustrirano zbog toga što su djeca cijelo vrijeme uz Vas, što nema vrtića ili baka i djed servisa te što Vam se dnevni raspored potpuno promijenio. Nakon kvalitetnog provođenja vremena s djecom, uzmite vrijeme i samo za sebe te pazite na očuvanje vlastitog mentalnog zdravlja (pogledajte najdražu seriju, pročitajte knjigu i slično). Za kraj, nemojte zaboraviti da je umjerena količina dosade zapravo zdrava za dječji razvoj. Izloženi smo stalnim različitim podražajima i ponekad nam je neobično prepustiti se dosadi – a tad dječje vrijeme pokušavamo što više strukturirati i stanemo na put njihovoj kreativnosti. Dosada je plodno tlo za maštu i stvaranje; kada im je dosadno, djeca osmišljavaju najzabavnije igre, istražuju zaboravljene kutke sobe ili pretvaraju svakodnevne predmete u zanimljive predmete i igračke.

Ako Vam treba podrška u osmišljavanju aktivnosti za vrijeme karantene ili Vas brine kako socijalno distanciranje i aspekti istog utječu na Vaše dijete, Hrabri telefon za mame i tate dostupan je od 9 do 15 sati svakog radnog dana na 0800 0800. Linija je besplatna i anonimna, a možete nam se obratiti i na e-mail savjet@hrabritelefon.hr. Tu smo za vas.