Kako održavati i njegovati odnose u obitelji tijekom pandemije?

Kategorija: Obitelj

Epidemija korona virusa zatvorila nas je u naše domove i potpuno promijenila našu svakodnevicu. Ograničeni smo u kretanju, zbog čega se ne možemo baviti brojnim aktivnostima na koje smo navikli, otkazujemo planove i, nosimo se s neizvjesnošću budući da ne znamo što nas sutra čeka. Tako je barem s odraslima, no kako se djeca osjećaju?

Ljudi, neovisno o dobi, različito reagiraju na stresne situacije pa tako mogu osjećati različite emocije – od uzbuđenja, preko straha i ljutnje pa do tuge. Tako neka djeca možda ne doživljaju trenutačnu situaciju toliko opasnom, koliko uzbudljivom. Mama i tata su kod kuće, ne moraju ići u školu nego mogu učiti u društvu omiljenih igračaka, a u slobodno vrijeme ionako radije čitaju nego izlaze u park. Druga djeca su možda tužna što se ne mogu igrati s prijateljima ili ljutita što moraju toliko dugo boraviti u zatvorenom prostoru. Adolescenti također mogu biti ljutiti ili tužni jer ne mogu raditi ono što im je mnogima najvažnije – družiti se s prijateljima. Osim toga, karakteristika adolescenata je i iluzija da se njima ne može dogoditi ništa loše pa tako ni bolest, zbog čega može biti izazovno objasniti im koliko je važno pridržavati se mjera.

Bez obzira na to koji su osjećaji prisutni u ovako neobičnoj situaciji, većinom su neugodni i frustrirajući. S obzirom na to da pretežito boravimo kod kuće, to dovodi do toga da su interakcije među članovima obitelji učestalije. Samim time veća je vjerojatnost da će frustracija prerasti u sukob. Kako spriječiti da do sukoba dođe?

  • Pitajte jedni druge „Kako si?“. Ovo pitanje, za razliku od recimo „Jesi li dobro?“, daje priliku sugovorniku da kaže što osjeća, da podijeli što ga brine, a nama priliku da ga bolje razumijemo. Također, ovo pitanje može pomoći djeci u prepoznavanju svojih emocija.
  • Pokažite razumijevanje i pružite podršku. Jednom kada čujete kako se drugi član obitelji osjeća, pokušajte povezati taj osjećaj s njegovim ponašanjem. Primjerice, osoba koja je tužna možda će djelovati odsutno. Kada shvatite koji je osjećaj u podlozi tuđeg ponašanja, vjerojatnije ćete osjetiti suosjećanje. Pokažite drugoj osobi da ju razumijete („Vjerujem da si tužan/a jer se ne možeš družiti s prijateljima“ ili „Vjerujem da si ljutit/a što imaš mnogo zadaće“) i pitajte ju kako joj možete pomoći.
  • Budite iskreni. Recite iskreno svojim ukućanima kako se osjećate. Možda otkrijete da se oni osjećaju slično i zajedno pronađete utjehu.
  • Recite što vas muči. Slobodno recite svom adolescentu „Rastužuje me što želiš izaći s prijateljima sada kada to može biti opasno“, ali ne zaboravite predložiti što bi mogao/la učiniti umjesto toga (npr. „Možda da napravite grupni video poziv?“).

Ako imate pitanja vezana uz obiteljske odnose ili primijetite da su nesuglasice i sukobi postali sve češći te su Vam u nošenju s njima potrebne podrška i savjet, znajte da smo tu za Vas. Možete nas kontaktirati na savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 radnim danima od 9 do 15 sati ili na e-mail savjet@hrabritelefon.hr.