Kako s djetetom razgovarati o razvodu?

Kategorija: Obitelj

Razvod braka je i uz najbolju suradnju supružnika najčešće stresno iskustvo i za roditelje i za djecu. Roditelji ponekad misle da su djeca mala i da neke stvari ne mogu shvatiti pa im razvod ne treba posebno objašnjavati. No, djeca osjećaju i primjećuju što se događa oko njih, puno više nego što ponekad mislimo. Stoga je, bez obzira na dob djece, nužno s njima razgovarati i objasniti im promjene koje će se događati u obitelji.

Dijete treba:

 • rutinu i predvidljivost događaja
 • biti zaštićeno od roditeljskih sukoba
 • unaprijed znati što će se dogoditi
 • zadržati kontakt s oba roditelja
 • Važno je da roditelji razgovaraju s djetetom o razvodu tek kada je njihova odluka konačna. Razgovor je potrebno prilagoditi dobi djeteta, a u razgovoru trebaju sudjelovati oba roditelja. Ako se radi o obitelji s više djece, roditelji trebaju razgovarati sa svima istodobno.
 • Djeci nije potrebno detaljno objašnjavati razloge razvoda jer ih to može dodatno zbuniti i povrijediti, već ukratko reći na način koji djeca razumiju zbog čega su zajedno odlučili da više ne mogu zajedno živjeti. Bez obzira je li odluka o razvodu braka bila sporazumna, važno je da roditelji odluku predstave kao zajedničku te da ne traže krivca u drugom partneru (npr. govore djetetu da jedan roditelj ne želi razvod).
 • Pri objašnjavanju je najvažnije dati djeci do znanja da razvod donosi neke promjene među njima kao partnerima te da ne mogu ostati zajedno, ali da kao roditelji i dalje imaju jednaku ulogu i važnost u životu djeteta.
 • Djeci je potrebno objasniti da će život roditelja u budućnosti izgledati malo drugačije te da će se, iako će živjeti odvojeno i dalje zajedno brinuti o njima i pružiti što im treba.
 • Djeci je važno poručiti da će se roditelji potruditi da njihova rutina i aktivnosti koje su im važne ostanu što više kao do sada. Važno im je naglasiti da to što više neće živjeti s oba roditelja, ne znači da ih jedan roditelj napušta ili manje voli.
 • Potrebno je reći i što dalje mogu očekivati (sud, dogovore oko susreta, stanovanje…) i pripremiti ih za to te im dati priliku da postave pitanja oko bilo čega što ih brine, kako u trenutku kada im roditelji kažu za razvod tako i tijekom njihova odrastanja.

VAŽNO! Djecu često muči krivnja da su oni napravili nešto što je dovelo do razvoda roditelja, stoga im treba često ponavljati da razvod nikada nije krivnja djece i da je to isključivo odluka koju su donijeli odrasli zbog svog odnosa.

Roditelji svoje osjećaje i neslaganje oko partnerskog odnosa često kasnije prenose i na roditeljski odnos te se sukobljavaju oko odgoja i skrbi o djetetu. Nužno je upamtiti da:

 • bez obzira na neslaganje, dijete treba oba roditelja te je stoga potrebno odvojiti roditeljsku od partnerske uloge
 • česti sukobi pred djetetom i govorenje protiv drugog roditelja ostavljaju negativne posljedice po dijete.
 • djeca ne smiju biti izložena sukobima odraslih i njihovoj svađi, niti biti sredstvo putem kojeg roditelji prenose poruke partneru ili se svađaju

Najvažnije je ne postavljati djetetu pitanje s kim želi živjeti jer ga tako stavljamo u poziciju da bira između dva roditelja koja jednako voli i treba stoga je takva odluka neprimjerena za dijete. To je odluka oko koje se roditelji moraju dogovoriti i predstaviti ju djetetu.

Djeci su potrebna oba roditelja jer se s njima identificiraju te im doživljaj roditelja pruža sigurnost. Stoga je važno da mu se govore pozitivne stvari o odsutnom roditelju jer će se tako osjećati sigurno i više će cijeniti sebe. Kada roditelji djetetu govore negativne stvari o drugom roditelju, ono se osjeća posramljeno jer to doživljava kao da se radi o njemu samome.

Prilagodba na razovod – kako si pomoći?

U procesu razvoda i roditeljima i djeci potrebna je prilagodba. Roditelji si mogu pomoći:

Tijekom i nakon razvoda djeca mogu imati teškoća s izražavanjem osjećaja oko razvoda te im razgovor sa stručnom osobom može olakšati ovaj proces i pomoći im da prihvate promjene koje razvod donosi.

Mame i tate, ako vam je potrebna podrška u pripremi za razgovor s djetetom ili vas brine kako se vaše dijete nosi s razvodom, nazovite Hrabri telefon za mame i tate na besplatan i anoniman broj 0800 0800 ili nam pošaljite e-mail.

Više o razvodu i kako razgovarati s djecom pročitajte u našoj publikaciji: