Kako se pripremiti na prinovu u obitelji

Iščekivanje rođenja djeteta posebno je razdoblje u životu budućih majki i očeva. Žena u tom periodu prolazi kroz mnogobrojne promjene – fizičke, ponašajne i emocionalne. Poznavanje onoga što se događa tijekom tog razdoblja budućim roditeljima može biti od velike koristi jer s razumijevanjem svih promjena ukida se mjesto strahu, zbunjenosti ili nemiru. Kao i u svim drugim osjetljivim periodima, podrška bližnjih za vrijeme trudnoće je iznimno važna, a važno je i da majke misle na sebe i više nego inače.

Tjelesne promjene

Tijelo trudnice mijenja se, što se može činiti nevjerojatnim, a i dovesti do niza pitanja koja su uz to vezana. Korisno je informirati se u vezi toga, prvenstveno kod svog liječnika, a uz to i na provjerenim portalima, forumima i specijaliziranim web stranicama. Također, možete zaviriti u običan školski anatomski atlas kako biste dobili uvid u smještaj bebe u majčinom tijelu s obzirom na organe, kosti i mišiće. Sigurno će vam koristiti i informacije o tome u kojem se mjesecu pojačano razvija koji dio tijela vašeg djeteta, ali i gdje su mu smještene, primjerice, glava ili ruke unutar tijela majke. Trudnoća sa sobom može nositi i promjene koje majkama mogu biti neugodne pa čak i bolne. Glavobolje, mučnine, bolovi u nogama i leđima mogu značajno otežati svakodnevnicu trudnica. Zbog toga je potrebno biti u stalnom kontaktu s liječnikom te znati kako i čime si pomoći. Od koristi mogu biti i savjeti starijih i iskusnijih članova obitelji, no svaki dobronamjeran savjet svakako treba provjeriti u kontaktu s medicinskim osobljem. Samo u proteklih 20 godina medicinska tehnologija je mnogo napredovala, donijevši informacije o brojnim procesima u koje ranije nije bilo moguće imati uvid. Tako su i mnogi mitovi koji su donedavno postojali sada uspješno opovrgnuti. Neki od njih tih mitova su da trudnice moraju apstinirati od spolnih odnosa, maksimalno mirovati i ne prakticirati tjelovježbu, jesti samo nekoliko namirnica, ne piti nikakve lijekove i slično.

Psihološke promjene

Što se tiče promjena na psihološkom planu, sasvim je prirodno da će vam se raspoloženje često mijenjati, da ćete osjećati nemir, zbunjenost pa čak i zabrinutost vezanu uz  tijek trudnoće, razvoj djeteta i u konačnici, porod. Moguće je da ćete u trenucima nesigurnosti dovoditi u pitanje svoje kompetencije i spremnost na novu, majčinsku ulogu. Također, neke žene prožive i značajan pad u općem samopouzdanju tijekom trudnoće. Ono što svakako vrijedi zapamtiti jest da su gotovo sve takve promjene prirodne. Kao što tijelo buduće majke prolazi kroz promjene, mijenjaju se i misli i osjećaji, zbog čega može imati nekada ushićene i nježne, a nekada oprezne ili uplašene misli. S obzirom na to da su emocije u svom misaonom i osjetnom dijelu povezane, u jednom času se možete osjećati razdraženo, a u drugom sasvim smireno. S obzirom na hormonalne promjene, različite promjene u ponašanju i doživljavanju su moguće i prihvatljive. Ponekad manje osjetljive žene u trudnoći postanu jako senzibilne, a događaju se i promjene u suprotnom smjeru. Bitno je da trudnica i njezini najbliži budu upoznati s promjenama koje mogu očekivati, kako bi znali na što trebaju reagirati.

Podrška stručnjaka

U malom broju slučajeva tijekom i nakon trudnoće neke majke doživljavaju duža i ozbiljnija razdoblja promjena raspoloženja, razine aktivnosti, kao i depresivne smetnje. U takvim je slučajevima posebno važno kontaktirati liječnika ili psihologa kako bi majka čim ranije dobila podršku koja joj je potrebna. S obzirom na to da je razdoblje trudnoće veliki izazov, majkama je potrebna pomoć u suočavanju s velikim i specifičnim zahtjevima. Važno je naglasiti da obraćanjem psihologu nitko ne postaje ili dokazuje da je manje sposoban, vješt ili pametan, već upravo suprotno. Spoznati da nam je u nečemu potrebna pomoć osobina je mudrih i jakih ljudi koji shvaćaju da nitko ne može znati sve. Istovremeno, obratiti se na pravo mjesto po savjet ili preporuku znači da na izazove i teškoće gledamo kao na priliku za učenje i rast.

No ipak, usprkos cijelom nizu web stranica, tiskanih knjiga i priručnika, kao i informativnih letaka koji su dostupni u svakoj ambulanti, koji su svi od reda puni korisnih i provjerenih savjeta o trudnoći, niti iz jednog od nabrojanih materijala nećete dobiti osjećaj kako je to biti u „blaženom stanju“. Niti jedan od njih ne može prenijeti iskustvo prvog osjećanja bebinih kretnji u trbuhu, niti toplinu koja preplavljuje u pomisli na malo biće koje se sprema doći u majčin zagrljaj. Svaki od tih doživljaja, kao i još pregršt njih, Vaši su i jedinstveni. Stoga – samo hrabro. Žena je biološki opremljena svime što može trebati djetetu prije poroda, a i nakon, tijekom prvih nekoliko mjeseci. Nije presudno koliko ste knjiga o trudnoći pročitali, znate li detaljno opisati faze djetetova razvoja i hoćete li znati jednog dana napraviti najbolju kašicu za svoje dijete. Ono što je bitno je da budete izvor neograničene ljubavi i topline, onoga najvažnijeg što možete pružiti svome djetetu.

Ako imate još pitanje i nedoumica vezanih uz pripremu obitelji na trudnoću, Hrabri telefon za mame i tate dostupan je od 9 do 20 sati svakog radnog dana na broju 0800 0800. Linija je besplatna i anonimna, a možete nam se obratiti i na e-mail savjet@hrabritelefon.hr

Više o brizi o tek rođenoj bebi, pročitajte u našoj publikaciji: