Nepoželjni sadržaji na internetu

Kategorija: Internet

Iako pruža brojne pogodnosti, internet je i mjesto na kojem djeca imaju pristup brojnim neistinitim i neprimjerenim sadržajima. Kako bi se zaštitili od takvih sadržaja važno je da postoje pravila o korištenju interneta i što da dijete učini kada dobije ili vidi sadržaj koji kod njega uzrokuje nelagodu, strah, sram i druge neugodne osjećaje.

Što se smatra nepoželjnim sadržajem?

Nepoželjni sadržaji podrazumijevaju različite pornografske i nasilne sadržaje, kao i one koji potiču mržnju i nesnošljivost bilo koje vrste. Važno je napomenuti da bez obzira na anonimnost koja karakterizira Internet, djeca i svi ostali imaju pravo na zaštitu od ovakvih sadržaja, a osobe koje objavljuju takav sadržaj mogu snositi odgovornost.

Kako bi djeca razumjela koji sadržaji je uvredljiv za nekoga ili ugrožavajući važno je da roditelji s njima o tome razgovaraju, kao i da im daju realne i slikovite primjere. Roditelji bi djecu trebali podučiti tome da ne objavljuju podatke o svojim prijateljima ili drugim osobama bez njihove suglasnosti. Djeca se u ovakve aktivnosti najčešće upuštaju kada se posvađaju kako bi se osvetili onom drugom. Također, djeca ne smiju objavljivati ili razmjenjivati sadržaje na kojima su osobe, a osobito mlađe od 18 godina, ako su na istima prikazane bez odjeće ili u seksualiziranom ponašanju. Također, vrijeđanje, sramoćenje, ogovaranje, izrugivanje drugih osoba na internetu može dijete dovesti u neugodu situaciju. Važno je da su roditelji upućeni da svi postupci u kojima odrasla osoba navodi djecu i mlađe maloljetnike na seksualne sadržaje i na bilo koji način ih izlaže eksplicitnom seksualnom sadržaju nisu zakonski dopušteni i smatraju se kaznenim djelom.

Kako prijaviti sadržaj na pojedinoj društvenoj mreži?

  • Facebook - opcija PRIJAVI kada se klikne na objavljeni sadržaj (Facebook će uvijek reagirati i maknuti sadržaje koji uključuju primjerice golotinju, maltretiranje, eksplicitno nasilje, neželjeni sadržaj)
  • Instagram – jednako kao i na Facebooku
  • Twitter - neprihvatljivi sadržaj može se prijaviti popunjavanjem formulara na njihovoj stranici

Kome se djeca i roditelji mogu obratiti kako bi se nepoželjni sadržaj uklonio?

Administrator stranice

Većina web stranica, odnosno društvenih mreža ima upute o sigurnosti, korištenju same stranice/društvene mreže te vlastite mehanizme za prijavljivanje neprimjerenih sadržaja. Važno je pritom imati na umu da svaka društvena mreža ima uvjete korištenja i čak ako se djetetu određeni sadržaj ne sviđa, ali se pritom ne krše uvjeti korištenja te društvene mreže, određeni se sadržaj neće maknuti. Djeca u tom slučaju mogu sakriti sadržaj sa svog profila, ako postoji opcija, mogu pisati onome tko je takav sadržaj objavio i zamoliti ga da ukloni sadržaj. Također može prekinuti internet prijateljstvo ili blokirati osobu. Stoga, prije no što se djeca pridruže određenoj  stranici svakako preporučamo da pročitaju pravila ponašanja te stranice i upoznaju se na koji način mogu prijaviti neželjeni sadržaj.

Policija

Ako netko od djece traži da radi stvari koje ga uznemiruju, čine nesigurnim, prestrašenim ili ga stavljaju pod pritisak važno je da djeca takvu komunikaciju prekinu i obavijeste o tome roditelje ili drugu odraslu osobu kojoj vjeruju. Također, ako je dijete nepromišljeno podijelio sadržaj zbog kojeg je zažalilo važno je da zatraži pomoć oko uklanjanja istog.  U svim ovim situacijama potrebno je potražiti pomoć u policijskim postajama gdje rade specijalizirani policijski službenici za mladež koji djetetu i roditeljima mogu pružiti pomoć, podršku i potrebne informacije. S obzirom na to da je u tim slučajevima važno imati određene „dokaze“ kako bi se počinitelj lakše pronašao važno je da roditelji sačuvaju podatke o neprimjerenom sadržaju, kopiraju stranicu, ne brišu podatke i fotografije s mobitela ili računala i dr. Važno je naglasiti da se prijava policiji može izvršiti anonimno.

Red Button

Policija se može osim telefonski ili osobnim dolaskom kontaktirati i putem aplikacije Red button. Namijenjena je svima, iako je posebno prilagođena djeci. Putem ove aplikacije moguće je prijaviti sadržaje na internetu za koje postoji sumnja da su  nezakoniti, kao i one koji se odnose na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece. Važno je napomenuti da je bolje, ako postoji potreba za brzom reakcijom policije, policiju direktno obavijestiti na broj 192. Poruku poslanu putem aplikacije djelatnici policije moći će pročitati tijekom radnog tjedna u vremenu od 8:30 do 15:30 sati. Također, osobni dolazak u policiju također je jedna od opcija kojom se policija može obavijestiti o određenim neprimjerenim aktivnostima na internetu.

Važno: u situacijama da ste upoznati s postojanjem nepoželjnih sadržaja na internetu, važno je obavijestiti policiju putem interneta na stranici Red Button ili pozivom na broj 192.

Ako su Vam potrebne dodatne informacije kome se obratiti za uklanjanje nepoželjnih sadržaja na internetu, kao i podrška oko toga kako sa svojim djetetom razgovarati o neugodnim sadržajima ili Vas možda brine način na koji Vaše dijete provodi vrijeme na internetu, Hrabri telefon za mame i tate dostupan je od 9 do 20 sati svakog radnog dana na 0800 0800. Osim toga, možete nam se obratiti i na e-mail.