Odustajanje od izvanškolskih aktivnosti

Je li vaše dijete jedno od onih koje „skače“ s jedne izvannastavne aktivnosti na drugu? Ili je pak nedavno izrazilo želju da odustane od aktivnosti kojom se već dugo bavi? Ako je odgovor na neko od ovih pitanja potvrdan, možda ste u nedoumici trebate li dopustiti djetetu da odustane ili ga trebate potaknuti da nastavi.

Neki roditelji se boje da će dijete u budućnosti požaliti što je prekinulo s aktivnošću u kojoj je bio dobar ili da će manje ustrajati u postizanju ciljeva. S druge strane, roditeljima može biti odbojna ideja „tjeranja“ djeteta da se bavi nečime u čemu više ne uživa.

Kako razgovarati s djetetom kada želi odustati od aktivnosti?

Potičemo vas da pristupite djetetu bez osuđivanja i pokušate bolje razumjeti razloge odustajanja. Evo nekoliko ideja što pitati dijete!

 • Jesu li ti treninzi/satovi još uvijek zanimljivi? Je li te počelo zanimati nešto novo?
 • Je li se na treningu/satu dogodilo nešto što te uznemirilo? Kako se slažeš s drugom djecom u grupi?
 • Kako se osjećaš nakon škole i izvannastavnih aktivnosti? Jesi li često umoran/umorna?
 • Bi li volio/voljela imati više slobodnog vremena?
 • Kako si zadovoljan/zadovoljna svojim rezultatima/uspjesima? Što bi htio/htjela postići i što si postigao/postigla dosad?

Treba li ispisati dijete ili poticati da ne odustaje?

Ovisno o djetetovim odgovorima, možda procijenite da je bolje da se dijete ispiše s izvannastavne aktivnosti. Neke od takvih situacija mogu biti:

 • dijete je potpuno izgubilo interes za aktivnost i više ga ne usrećuje, nego je teret
 • trener/voditelj/učitelj koristi neprimjerene odgojne postupke, primjerice posramljuje djecu, često viče ili potiče nezdravu kompetitivnost, a ne možete promijeniti voditelja
 • dijete je preopterećeno obavezama – za pravilan dječji razvoj vrlo je važna igra i nestrukturirano slobodno vrijeme!

Ako vam se čini da je djetetova želja za odustajanjem ipak privremena kriza uzrokovana trenutnim okolnostima, strahom od neuspjeha i sličnim razlozima, evo što možete pokušati:

 • Pregovarajte! Pokušajte s djetetom dogovoriti rok do kojeg će i dalje sudjelovati u aktivnosti i davati sve od sebe, a nakon kojeg će smjeti odustati ako i dalje to bude htjelo.
 • Pohvalite trud, a ne samo rezultate! Naglasak na uloženi trud i napredak može motivirati dijete da bude ustrajno i pokuša izvući svoj maksimum.
 • Izbjegavajte usporedbe s drugima! Pokažite djetetu da je u redu ne biti najbolji u svemu i da postoje drugi razlozi zbog kojih uživamo u nekoj aktivnosti.

Ako biste voljeli još razgovarati o ovoj ili nekoj drugoj temi, potičemo vas da nas nazovete na našu besplatnu i anonimnu liniju za mame i tate na broju 0800 0800 radnim danom od 9 do 20 sati ili nam pišite na e-mail. Tu smo za vas!