Ovisnost roditelja

Kategorija: Obitelj

Kada roditelji imaju problem s nekom vrstom ovisnosti, poteškoće se u odnosu na djecu najčešće očituju u neadekvatnim odgojnim postupcima, zanemarivanju djeteta, čestim sukobima između roditelja, kao i svađama ili nesporazumima između roditelja i djeteta. Problem ovisnosti roditelja tada nije samo njihov problem, već postaje problem cijele obitelji s obzirom na to da ponašanje jednog člana utječe i na sve ostale. Vrlo često se događa i da roditelji nastoje sakriti vlastitu ovisnost ili drugog roditelja i davati djeci izgovore poput: „Nije tata pijan, samo je veseo.“ Ili „Mama ne može s tobom u park jer mora duže ostati na poslu.“   

Posljedice kod djece

Djeca čiji su roditelji ovisnici, koji su primjenjivali neadekvatne odgojne metode i često se svađali sa svojom djecu, imaju veći rizik da u dobi adolescencije izaberu drogu ili neku drugu vrstu ovisnosti kao sredstvo tješenja. S obzirom na to da se roditelj koji je ovisan nije sposoban brinuti o vlastitoj obitelji, a ni o sebi, odgovornost za brigu o obitelji prebacuje na druge članove. U takvoj obitelji dijete od roditelja zapravo uči potiskivati vlastite osjećaje, negirati vlastita zapažanja te osjećati se odgovornim za roditeljske svađe.

Zapamtite:

  • priznajte da Vi kao roditelj ili drugi djetetov roditelj ima problem s ovisnošću
  • recite djetetu da nije krivo za ovisnost roditelja
  • objasnite djetetu da ovisnost zahtijeva pomoć liječnika

U obiteljima u kojima se problem ovisnosti negira i drži obiteljskom tajnom, dijete ima potrebu stalno biti „na oprezu“ kako ne bi otkrio obiteljsku tajnu. Kako bi ju potkrijepio, često laže o svojim osjećajima, potrebama i razmišljanjima. S obzirom da je to vrlo opterećujuće za dijete, može početi izbjegavati druženja s vršnjacima ili stvarati nova prijateljstva što dovodi do usamljenosti i izolacije djeteta. Naravno, u takvoj situaciji dijete se samo nosi s ogromnim problemom svoje obitelji i s obzirom da na to troši puno energije, vrlo često se dogodi da ostvaruje lošiji školski uspjeh, odustaje od izvannastavnih aktivnosti, ne stigne izvršiti svoje obaveze, problematično se ponaša i sl. Također, različita istraživanja pokazuju da se roditelji češće razvode kada u obitelji postoji ovisnost. Razvod može predstavljati još jedna gubitak roditelja za dijete i pojačati brigu za roditelja ovisnika, a s druge strane može osjetiti olakšanje zbog prestanka ili smanjenja konstantnih sukoba u obitelji. Roditelji ovisnici često znaju biti vrlo ljubomorni što može dovesti do izražene agresije prema drugom roditelju, ali i prema djeci.

Potrebe djeteta

Djeci je potrebna ljubav svojih roditelja, a roditelji ju mogu iskazati tako da pružaju pažnju djetetu, pokazuju nježnost prema njemu i uvažavaju njegove potrebe i razmišljanja. S obzirom na to da je dijete u obitelji gdje postoji ovisnost često „nevidljivo“ jer su svi članovi usmjereni na prikrivanje i negiranje problema, važno je da roditelji priznaju postojanje problema u obitelji. Ako roditelj nije u mogućnosti odgovorno obavljati svoje roditeljske obveze, važno je da se djetetu kaže zbog čega roditelj ne može adekvatno izvršavati svoje roditeljske obveze. Pri tome je važno da dijete bude zaštićeno od međusobnih svađa.

Također, djetetu je potrebno objasniti što je to ovisnost i kako djeluje na roditelja. Naravno, pritom treba imati na umu dob djeteta i količinu informacija koju mu roditelji pružaju. Ako je dijete mlađe, njemu je potrebno dati kratke informacije, dok se sa starijim djetetom može razgovarati duže. Iznimno je važno naglasiti djetetu da nije ono krivo za ponašanje roditelja i da je ovisnost nešto što zahtjeva liječničku pomoć.

Važno je napomenuti da su roditelji ti koji se trebaju brinuti o djetetu, a ne obratno. Na taj način se djetetu umanjuje odgovornost za roditelja kako bi se lakše moglo usmjeriti na izvršavanje svojih obaveza. Roditelji trebaju pripaziti i na to da ne ocrnjuju roditelja i ne koriste pogrdne riječi kada pričaju o ovisnosti. Govoreći ružno o roditelju, zapravo govorimo ružno i o djetetu.

S obzirom na to da je ovisnost dugotrajan problem, važno je da drugi roditelj kontinuirano razgovara s djetetom i podsjeća ga da nije odgovoran za ponašanje svog roditelja, da mu pruži mogućnost da izrazi svoje osjećaje koje ponašanje roditelja izaziva kod njega te da mu ponekad i sami pokažu svoje osjećaje kako bi i djetetu dali do znanja da se neugodni osjećaji smiju pokazivati i izražavati.

Važno:

Ako roditelj ne može kontrolirati svoja ponašanja, zlostavlja ili zanemaruje dijete, važno je da o tome obavijestite Centar za socijalnu skrb kako bi se takvo ponašanje zaustavilo i roditelju pružila pomoć da preuzme kontrolu nad svojom ovisnošću da može adekvatno brinuti o djetetu.

Ako Vam je potrebna dodatna podrška jer smatrate da se Vaše dijete teško nosi s ovisnošću roditelja, ako Vam je potrebna podrška u tome kako razgovarati s djetetom o ovisnosti ili možda želite s nama podijeliti Vaše osjećaje i strahove, nazovite liniju Hrabrog telefona za mame i tate na besplatan i anoniman broj 0800 0800 ili nam pišite na savjet@hrabritelefon.hr.