Poremećaji hranjenja: kako pomoći djetetu?

 

Djeca i mladi koji se nose s nekim od poremećaja hranjenja obično skrivaju problem, teško im je priznati i prepoznati problem, a na izraz brige mogu reagirati ljutito i obrambeno.

Kako pomoći?

Kako biste mogli pružiti podršku koja im je potrebna i važna navodimo nekoliko savjeta o tome kako im se približiti, što ne činiti i kako s njima pričati:

  • Potrudite se ne komentirati ničiju tjelesnu težinu pred njima (niti vašu, niti njihovu, niti drugih ljudi). Umjesto negativnih komentara, radije učite voljeti i prihvaćati vlastito tijelo na svoj, ali iskren način, što im može služiti kao primjer dobrog odnosa s vlastitim tijelom.
  • Ne razgovarajte o dijetama, kalorijama, debljanju te „dobrim“ i „lošim“ namirnicama.
  • Nježno, ali ustrajno ohrabrujte dijete u dobivanju stručne pomoći.
  • Suosjećajte i pokušajte shvatiti i ne osuđivati. Djeca i mladi koji se nose s poremećajem hranjenja često krive ili osuđuju sami sebe pa je zbog toga važno da od svoje okoline ne dožive isto.
  • Pružite podršku, recite da ste ovdje za njih i da ćete slušati ako žele razgovarati o problemu.

Teškoće povezane s poremećajem hranjenja obično se ne javljaju samo za vrijeme jela, već se reflektiraju na čitav spektar drugih svakodnevnih aktivnosti osobe. To znači da utječu na cjelokupno fizičko i emocionalno stanje osobe te na dinamiku unutar obitelji. Iz tog razloga, potrebno je na vrijeme reagirati kako bi se djetetu što prije pružila odgovarajuća pomoć, a pritom je posebno važno ne odustati, biti prisutan i pružiti podršku.

Ako se pitate gdje potražiti pomoć:

  1. Možete kontaktirati liječnika opće prakse, pedijatra ili psihijatra, a dijete se može uključiti u individualno ili grupno savjetovanje u sklopu javnog zdravstva.
  2. Psihoterapija/savjetovanje je najčešća vrsta pomoći, a Centar Bea u Zagrebu specijaliziran je za poremećaje hranjenja te pruža psiho-socijalnu podršku u obliku savjetovanja za oboljele i članove obitelji.

I naravno, ako imate bilo kakvih pitanja vezano za to gdje potražiti pomoć, kako pružiti podršku kao član obitelji ili prijatelj/ica osobi koja se nosi s poremećajem hranjenja, tu smo za Vas i možete nam se javiti svaki radni dan od 9 do 20 sati na besplatnu telefonsku liniju na broj 0800 0800 ili nam pišite na e-mail.