Postavke privatnosti na Facebooku

Kategorija: Internet

Kada govorimo o internetu, vjerujemo da roditelji imaju podvojena razmišljanja o njemu. To je razumljivo jer imaju potrebu zaštititi svoju djecu od svih onih negativnih strana poput elektroničkog nasilja, izloženosti neprimjerenim sadržajima, krađe identiteta i podataka, prekomjernog korištenja i slično. No, s druge strane korištenje interneta ima i svoje prednosti poput učenja i razvijanja interesa kod djece te razvoj identiteta, veće povezanosti i lakše komunikacije s vršnjacima, a može biti i izvor informacija o osjetljivim temama. Naravno, ako roditelji žele da su njihova djeca sigurna pri korištenju interneta, važno je da su kontinuirano uključeni u aktivnosti djece, kao i da dogovore pravila vezana za korištenje interneta.

Nesigurnost kod roditelja proizlazi iz nedostatka znanja o korištenju interneta i društvenih mreža

Često čujemo da nam roditelji govore da djeci zabranjuju korištenje interneta i otvaranje profila na društvenim mrežama. No, zabrane najčešće nemaju učinak koji bi roditelji željeli, već potiču djecu da određene aktivnosti na internetu rade njima „iza leđa“. S druge strane, roditelji često zabrane koriste upravo zbog svog neznanja o korištenju interneta i zbog toga što djeca znaju više od njih, kako sami navode. No, važno je da roditelji imaju na umu da sva pravila koja vrijede u životu, vrijede i u cyber prostoru. Upravo zbog anonimnosti i manjka nadzora odraslih, što karakterizira taj cyber prostor, povećava se mogućnost rizika od neprimjerenih i nepromišljenih postupaka.

Djeci su osobito privlačne društvene mreže koje su namijenjene upoznavanju novih ljudi te druženju s prijateljima i poznanicima. Najpopularnija društvena mreža kod nas je Facebook, a slijede ga Twitter, Instagram, LinkedIn. S obzirom da društvene mreže pružaju mogućnost objavljivanja raznih multimedijskih sadržaja i podataka ne čudi da su tako privlačne djeci i odraslima. No, baš zbog toga što djeca na profilima društvenih mreža postavljaju osobne informacije i privatne zapise, važno je da roditelji zajedno s djecom prouče pravila privatnosti kako bi sadržaje i informacije sigurno mogli postaviti na svoj profil i da se ne bi doveli u situaciju da primjerice vaše fotografije vidi tko god poželi, pa možda čak i osobe za koje ne želite da ih vide. Postavke privatnosti služe za to da djeca i roditelji sami odluče tko će vidjeti ono što dijele na svom profilu. Preporučamo da zajedno sa svojim djetetom provjerite kako su namještene njegove postavke i zna li dijete uopće za njih.

Opcije vezane uz to tko može vidjeti objavu na Facebooku su:

  • javno (svi ljudi, čak i oni koji nemaju Facebook profil), prijatelji (prijatelji djeteta na Facebooku)
  • određeni prijatelji (sami određuju kojim prijateljima će objava biti vidljiva), prijatelji prijatelja (prijatelji svih označenih osoba u objavi)
  • ja (objava je vidljiva samo vlasniku profila)
  • ako se u određenom trenutku želi izmijeniti publika, to se može učiniti tako da se klikne na objavu i otvori izbornik u gornjem desnom kutu

Kako namjestiti postavke privatnosti na Facebooku vezano za objave?

2013. godine Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba proveli su istraživanje u kojem je sudjelovalo 1489 djece. Rezultati pokazuju da je djeci najvažnije da se na Facebooku prikažu kao zabavne, zanimljive i pametne te fizički privlačne osobe. Ovo posljednje osobito zabrinjava s obzirom da slike s vršnjacima, s mora ili popularni selfiji mogu biti vrlo provokativni i odavati drugačiji dojam o djetetu koje stavlja takve sadržaje. Djeca i mladi pritom ne razmišljaju tko će te slike vidjeti i na što nekoga mogu potaknuti s određenom objavom. Interes djece i mladih u objavljivanju takvih sadržaja najčešće je dobivanje što više lajkova i komentara svojih vršnjaka.

Prilikom svake objave (fotografije, videa, poruke), Facebook nudi opciju da se odabere PUBLIKA u izborniku na vrhu objave kako bi dijete moglo odabrati tko može vidjeti objave na njegovom profilu.

Na Facebook profilu djeca mogu kontrolirati što drugi objavljuju o njemu

Jednako kao što dijete može označiti svoje prijatelje u određenoj objavi tako i drugi mogu označiti njega. Ponekad dijete ne želi biti označeno na nekoj fotografiji s obzirom da tu fotografiju mogu vidjeti i prijatelji svih koji su označeni na njoj. Važno nam je napomenuti da dijete može maknuti oznaku na način da klikne na objavu te u desnom donjem kutu klikne na MOGUĆNOSTI i zatim na UKLONI OZNAKU. Kada to učini, objava neće biti dostupna na njegovom profilu, ali će ostati na profilu onoga tko je objavu postavio.

Postoji i opcija koja djeci omogućuje da odobre objavljivanje određenog sadržaja na njihovom profilu. Na POSTAVKAMA (gornji desni kut) pod rubrikom VREMENSKA CRTA I OZNAČAVANJE može se postaviti tko može objavljivati na profilu djeteta te želi li pregledati objavu prije nego što bude objavljena na njegovom profilu. Također, dijete ovdje može pogledati što drugi vide na njegovoj vremenskoj crti. Također, kasnije mogu mijenjati svoje postavke te i naknadno mogu ukloniti sadržaj s vremenske crte iako su to prvotno dopustili.

Naše istraživanje pokazuje navedene podatke:

  • kod 85% djece na Facebook profilu dostupno je puno ime i prezime
  • dio djece, otprilike 30%, navodi e-mail adresu ili čak informacije o školi koju pohađa
  • 9% djece ostavljaju svoj broj mobitela
  • 3% djece ostavlja kućnu adresu
  • 20% djece ima otvoreni profil (što znači da je vidljiv svima) ili nisu sigurni je li profil vidljiv svima

Djeca imaju mogućnost sama odabrati svoje prijatelje

Važno je i da su djeca u svakom trenutku svjesna mogućnosti lažnog predstavljanja na društvenim mrežama. Stoga bi djeca trebala i na društvenim mrežama za prijatelje imati samo osobe koje poznaju u stvarnom životu. Važno je s djecom i mladima razgovarati o tome iz kojeg razloga imaju potrebu imati osobe koje ne poznaju za prijatelje na Facebooku, kao i zbog čega im je važno imati što više prijatelja. Iako većina djece ne prihvaća osobe koje ne poznaje, kako pokazuje naše istraživanje, postoji otprilike 30% djece koja to ipak čine. Također, važno je da roditelji znaju koliko njihovo dijete ima prijatelja. Realno je da djeca poznaju i imaju otprilike do 50, maksimalno 100 prijatelja. Takve djece je prema našem istraživanju samo 12%. Ostatak djece ima preko 200, 300 pa čak i 500 prijatelja. No, ovdje se moramo zapitati kolika je vjerojatnost da dijete u osnovnoj/srednjoj školi ima tako veliki krug prijatelja? Odgovor je - vrlo mala. Brojka prijatelja također može biti roditeljima znak da njihovo dijete nema dovoljno znanja o postavkama privatnosti.

Kako bi se djeca zaštitila od poziva za prijateljstvo nepoznatih osoba, djeca mogu u POSTAVKAMA (gornji desni kut na profilu) kliknuti na rubriku PRIVATNOST i tamo označiti tko mu može poslati zahtjev za prijateljstvo. Facebook nudi opciju: prijatelji prijatelja i svi. Dobro je da djeca odaberu opciju prijatelji prijatelja kako bi smanjila krug osoba koje ne poznaju, a mogu im poslati zahtjev. Također, na istom mjestu djeca mogu označiti mogu li ih druge osobe pronaći u drugim tražilicama ili po informacijama koje ostavljanju na svom profilu.  

Osim toga, dijete može blokirati određene osobe, aplikacije, stranice, zahtjeve ili poruke također u POSTAVKAMA tako da klikne na rubriku BLOKIRANJE.

Djeca moraju znati koje informacije je u redu zadržati za sebe, a koje mogu dijeliti s drugima

Djeca mogu provjeriti kako njihov profil izgleda nekom prijatelju ili onima koje nemaju za prijatelje. Odlaskom na svoj profil u desnoj donjem kutu slike zaslona postoji rubrika PRIKAŽI DNEVNIK AKTIVNOSTI te podrubrika POGLEDAJ PROFIL KAO… Klikom na tu opciju dijete može vidjeti što sve vidi određeni prijatelj, upisujući njegovo ime ili što vide oni koji mu nisu Facebook prijatelji.

Zapamtite:

Zadatak roditelja je da djeci osvijeste granicu između privatnih i javnih podataka, kao i da provjere kome je profil njihova djeteta vidljiv.

Ako Vam je potrebna dodatna podrška kako s djetetom razgovarati o sigurnosti na internetu, kako odrediti pravila sigurnog korištenja interneta ili imate pitanja o društvenim mrežama i općenito cyber tehnologiji, Hrabri telefon za mame i tate dostupan je od 9 do 20 sati svakog radnog dana na 0800 0800. Linija je besplatna i anonimna, a možete nam se obratiti i na e-mail.

 

Više o sigurnosti na internetu pročitajet u našoj publikaciji Sigurno surfanje: