Pravila korištenja Facebooka

Kategorija: Internet

Dragi roditelji i drugi zainteresirani, donosimo Vam kratak tekst koji Vam može pomoći kako zajedno sa djetetom definirati pravila korištenja Facebooka, popularne društvene mreže.

U direktnom razgovoru s djecom putem Savjetodavne linije za djecu, ali i putem radionica koje se često provode sa djecom u školama i u Dječjoj kući Borovje, volonteri Hrabrog telefona dobivaju dojam da djeca nisu previše upoznata sa sigurnosnim postavkama Facebooka, a nisu ni sama svjesna koje opasnosti postoje u njegovom svakodnevnom korištenju.

U razgovoru s roditeljima često dobivamo dojam da roditelji misle kako su djeca informiranija od njih što se tiče novih tehnologija. Ne možemo reći da je to netočno, ali roditelji su ti koji posjeduju iskustvo i životno znanje te sva pravila koja vrijede u stvarnom svijetu, djecu uče i u virtualnom svijetu – u ovom slučaju, na Facebooku. U nastavku ćemo Vam ponuditi informacije kako biste uz iskustvo i životno znanje naučili nešto i o Facebooku. 

Rezultati istraživanja Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba iz 2013. godine na 1500 djece u dobi od 11 do 18 godina pokazuju da 93% njih ima otvoren Facebook profil te da dvoje od troje djece otvori profil prije propisane dobi od 13 godina.

Koliko informacija o sebi navesti na profilu

Važno je djetetu napomenuti da osobne informacije poput kućne adrese, broja mobitela/telefona, imena roditelja, škole i razreda ne navode na Facebook profilu. Nikada ne možemo biti sigurni tko će sve doći u kontakt sa djetetovim profilom i radi njegove zaštite, dobro je svesti informacije na minimum. Objavljivanje točne lokacije i kretanja djeteta, kao i informacija kada će cijela obitelj biti izvan mjesta življenja može biti opasno.

Često djeca umjesto imena i prezimena stavljaju nadimke kako bi bila u većoj mjeri anonimna. Anonimnost može biti itekako korisna kada smo na internetu, ali se događa da djeca i odrasle osobe pod okriljem anonimnosti rade loše stvari – vrijeđaju, omalovažavaju, otvaraju lažne profile i rade druge stvari koje povrijede druge osobe. Razgovor o tome koliko je svatko od nas odgovoran za ono što radi na internetu jest potreban, jer djeca često misle da ne postoji posljedica za ponašanje on line. Često kada ne vidimo osobu uživo ispred sebe, nemamo osjećaj posljedica koje riječi izazovu.

Broj prijatelja na Facebooku

Razgovarajte s djecom o tome koga prihvaćaju za prijatelje. Facebook profil kod djece je ponekad ulazak u njihov pravi privatni život. Od kada postoje “pametni telefoni”, stavljanje fotografija, videa i drugih sadržaja postaje još lakše. Djeca često objavljuju fotografije s prijateljima, ukućanima, kućnim ljubimcima, fotografije u kući/stanu, školi, na putovanju. Djeca često objavljuju vrijeme kada nikoga neće biti u stanu, objavljuju svoje kretanje i trenutnu lokaciju. Osoba koja nema dobre namjere iz bilo kojeg razloga može te informacije i sadržaje zloupotrijebiti.

Objasnite djetetu da se osoba može lažno predstavljati i da bude izrazito kritičan koga pušta u svoj svijet. Usporedite to sa puštanjem stranca s ulice u vaš dom.

Zapamtite:

  • stranac u stvarnom svijetu je i stranac u virtualnom svijetu
  • što manje osobnih informacija na internetu - to sigurnije

Fotografije

Posebno u pubertetskom razdoblju djeci postaje važno kako izgledaju. Svakodnevne TV emisije, časopisi za mlade, portali naglašavaju važnost izgleda u životu. Poznate osobe poziraju za svjetski poznate medije te su uzor mladim osobama. Važno je razgovarati s djecom kako bi postala kritična prema fotografijama koje stavljaju na Internet. Kako nikada ne znamo tko je tko na internetu, jako je važno paziti koje fotografije objavljujemo na internetu. To uključuje fotografije putem kojih je moguće locirati dijete, provokativne i seksualizirane fotografije, kao i fotografije na kojem su druga djeca, a koja nisu dala dozvolu za objavljivanje, i to nikako ne treba stavljati na profil.

Što ako se dogodi nešto zbog čega se dijete osjeća loše?

Ako dijete na Facebooku doživi da ga netko vrijeđa, omalovažava, širi neistine, ako je otvoren lažni profil za dijete, otvorena grupa mržnje za dijete ili bilo što drugo što ga je uznemirilo, važno je da o tome obavijesti vas – roditelje. Ako sadržaj koji je dijete uznemirio jest nešto što premašuje razgovor i podršku (otvaranje grupe mržnje, zavođenje djeteta od strane odrasle osobe, kontinuirano vrijeđanje i prijetnje…) o tome je važno obavijestiti policiju kako bi se uznemirujući sadržaj maknuo te ušlo u trag počiniteljima. Ako postoji potreba (npr. sumnjate da se nasilje događa među učenicima u školi), obavijestite o tome stručnu službu u školi djeteta.

Pratite količinu aktivnosti koje vaše dijete provodi na internetu

Istraživanje je pokazalo da više od 18% djece provodi više od 3 sata dnevno na Facebooku te da 47% djece to radi tijekom nastave. Iako je Internet dvorište 21.stoljeća, druženje s vršnjacima „uživo“, igra, sportske aktivnosti te osmišljavanje vlastitih aktivnosti jesu izrazito važne za razvoj djeteta i njegovih kognitivnih i emocionalnih sposobnosti, uspostavljanje i održavanje odnosa, kao i razvoj kreativnosti. Stoga, potičite djecu na druženje, kretanje, zajedno boravite u prirodi, igrajte društvene igre.

Odnosi koje stvaramo u virtualnom svijetu nikada neće moći zamijeniti one koje stvaramo u svakodnevnom, živom. Ipak roditeljski zagrljaj, lijepa riječ prijatelja ili nogometna utakmica sa vršnjacima nemaju svoju cijenu i nije potrebno da taj doživljaj netko „lajka“ kako bi ostao u sjećanju djeteta zauvijek. 🙂

Želimo vam sigurno i ugodno surfanje virtualnim svijetom! Ako Vam djetetovo korištenje Facebooka stvara brige ili imate neka dodatna pitanja, obratite nam se putem linije za mame i tate na besplatan i anoniman broj 0800 0800 ili nam pošaljite upit putem e-maila