Prvi posjet zubaru

Važan dio brige o djetetu je briga o zdravlju te održavanje osobne higijene. Već od pojave prvog zubića važno je brinuti o higijeni usne šupljine. No, sastavni dio brige o oralnom zdravlju predstavlja i odlazak stomatologu koji može predstavljati izvor stresa i zbunjenosti, kako za djecu tako i za roditelje. Osim toga, mogu se javiti osjećaji nervoze, tjeskobe i straha.

Kada prvi put posjetiti stomatologa?

Prvi posjet djeteta stomatologu preporučuje se obaviti prije druge godine života, kada su zubi još zdravi. Taj posjet može se iskoristiti za upoznavanje djeteta sa stomatologom i opremom u ordinaciji. Tako će prvi susret djeteta i stomatologa proći bez zahvata i intervencija, što može umanjiti djetetov strah i olakšati kasnije posjete stomatološkoj ordinaciji. Pri tome je važno upozoriti stomatologa da ste dijete doveli na upoznavanje, a korisno je podijeliti s njim neke informacije o djetetu (npr. koja je djetetova omiljena igračka, postoje li neke slične stvari u ordinaciji i kod kuće i sl.) kako bi dijete prilikom susreta steklo osjećaj povjerenja.

Kako pripremiti dijete na posjet stomatologu?

Poželjno je da priprema djeteta za odlazak stomatologu uključuje razgovor o tome što može očekivati prilikom susreta. Važno je djetetu dati prostor da izrazi svoje misli i osjećaje te ga ne posramljivati ako osjeća tjeskobu ili strah.

Kada dijete odlazi stomatologu na zahvat koji je bolan, roditelji često dolaze u iskušenje lagati o tome misleći da će na taj način olakšati odlazak stomatologu. Tako često možemo čuti roditelje koji govore djetetu: „Pregled ne boli ništa“, «To nije ništa strašno» i sl. No, to kod djeteta dovodi do stvaranja osjećaja nepovjerenja prema stomatologu, ali i prema samom roditelju. Stoga je važno da roditelji budu iskreni prema djetetu u vezi toga što može očekivati prilikom zahvata i da prepoznaju njegove strahove. Djetetu je izrazito važna predvidljivost. Stoga može pomoći da mu roditelji prije posjeta stomatologu, primjerenim rječnikom, objasne što će se tamo događati, gdje će oni biti za vrijeme dok je dijete u ordinaciji, što će raditi poslije pregleda i slično. Time će umiriti dijete i umanjiti osjećaje straha i tjeskobe. S druge strane, kada djeca ne znaju što će se dogoditi, tada počinju fantazirati i zamišljati različite scenarije koji su uglavnom strašniji od onih u realnosti.

Također, roditeljima u pripremi djeteta na odlazak stomatologu može koristiti čitanje slikovnica na temu odlaska stomatologu i održavanja higijene zuba, a mogu osmisliti i igru u kojoj zajedno s djetetom glume odlazak stomatologu. U igru mogu uključiti i djetetove igračke te na njima pokazati kako izgleda pregled.

Ali… i ja se bojim odlaska stomatologu!

Mnogi odrasli izbjegavaju ili odgađaju odlaske stomatologu jer su i sami kao djeca imali neugodna i bolna iskustva. Budući da roditelji djeci služe kao model od kojeg uče kako se ponašati, dijete može početi osjećati strah ako vidi roditelja da se boji. Dobro je da roditelji priznaju djetetu da im nije ugodno, ali da usprkos tome moraju ići kod stomatologa i da postoje neke stvari koje im nisu ugodne, ali svejedno ih moraju učiniti. Također, važno je da naglase i pozitivne osjećaje, kao npr. da su hrabri što idu kod stomatologa. Također, roditelji bi trebali upamtiti da iako se boje ne plaše dijete dodatno svojim pričama o bolnim situacijama kod stomatologa te da se potrude biti što opušteniji. S obzirom na svoje strahove, roditelji pri prvom dolasku kod stomatologa mogu s njim podijeliti svoje strahove te postaviti pitanja kako bi bili sigurni da su svoje dijete doveli kod osobe u koju imaju povjerenja.

Ako imate još pitanje i nedoumica vezanih uz pripremu djeteta za prvi odlazak stomatologu, pitanja vezana za motivaciju djeteta na odlazak i kako se nositi s neugodnim osjećajima pri odlasku stomatologu, Hrabri telefon za mame i tate dostupan je od 9 do 20 sati svakog radnog dana na 0800 0800. Linija je besplatna i anonimna, a možete nam se obratiti i na e-mail.