Kako s djecom razgovarati o sigurnosti na internetu?

Kategorija: Internet
Odgajanje djece uvijek je bilo izazovno. Međutim danas kada živimo u modernom okruženju, gdje su sve mogućnosti svijeta udaljene samo jedan klik, pred roditelje se stavlja novi izazov. Djeca su sve češće „uvučena“ u svijet tehnologije, dok roditelji često ostaju spremljeni u nekoj ladici označenoj s „nedovoljno cool“ ili „sve mi brane“.
 
S djecom je bitno razgovarati, jer iako im uvijek možete ograničiti vrijeme koje će provesti na internetu, postaviti roditeljsku zaštitu na uređaje ili oduzeti uređaj, važno je da djeca znaju da mogu imati povjerenje u vas i da pravila postoje kako bi njih zaštitila, a ne zato jer vi niste dovoljno „cool“.
 
Kako bi vam bilo lakše razgovarati s vašom djecom u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta o tome na što upozoriti djecu u vezi sigurnosti na internetu:
  1. Naglasite važnost čuvanja osobnih podataka (broj mobitela, adresa stanovanja, škola koju pohađa i slično)
  2. Razgovarajte s djetetom o tome kako prepoznati nečije loše namjere prilikom korištenja interneta
  3. Objasnite djetetu da odgovara na poruke i pozive samo onih osoba koje poznaje
  4. Potaknite dijete da prije slanja neke poruke promisli
    • može li moja poruka nekome nanijeti štetu ili nekoga povrijediti?
    • kako bih se ja osjećao/la da netko drugi šalje ovakvu poruku o meni?
  5. Objasnite djetetu da nisu sve šale svima uvijek smiješne, i možda neka šala može nekoga uvrijediti
  6. Ako je dijete dobilo neprimjerenu poruku, poziv, bilo izloženo nasilju ili sadržaju zbog kojeg se ne osjeća ugodno, potaknite ga neka razgovara s vama ili nekom drugom odraslom osobom u koju ima povjerenja (nastavnik, razrednik, školski psiholog/pedagog) kako bi zajedno mogli doći do rješenja problema.
 
Vi možda niste odrastali u vremenu u kojem danas odrastaju vaša djeca i možda sva čuda tehnike vama nisu toliko bliska. Međutim, za razliku od vaše djece vi ste prošli onu drugu malo važniju, životnu školu zbog čega vas vaša djeca svakako trebaju kako bi naučila koristiti Internet na siguran način.

Ako biste voljeli razgovarati o ovoj ili nekog drugoj roditeljskoj temi, potičemo Vas da nazovete našu besplatnu i anonimnu liniju za mame i tate na broju 0800 0800 radnim danom od 9 do 20 sati ili nam pišite na e-mail.