Reakcije djece na razvod roditelja

Kategorija: Obitelj

Postoje velike razlike u prilagođavanju djece na razvod. Većina djece s vremenom uz podršku i brigu roditelja uspješno savladava ovu promjenu, no dio djece doživljava emocionalne teškoće te ih posljedice razvoda roditelja prate i kasnije u odrasloj dobi. Svaka obiteljska situacija je jedinstvena, kao i svako dijete, te je teško predvidjeti što će se točno dogoditi. Razvod nije uzrok pojavi emocionalnih teškoća kod djece već su to narušeni odnosi između roditelja.

Što može pomoći da proces razvoda prođe bezbolnije?

  • primjerena komunikacija – tijekom i nakon razvoda
  • viđanje oba roditelja
  • zadržavanje rutine

Krivnju za razvod djeca često pripisuju sebi, stoga im je potrebno ponavljati da to nikako nije njihova krivnja i odgovornost.

Reakcije djeteta razlikuju se i s obzirom na njihovu dob.

Djeca dojenačke dobi mogu biti uznemirenija, sklona promjenama u dnevnim rutinama i ritmu spavanja. Djeca predškolske dobi mogu se teže odvajati od roditelja, pokazivati neka regresivna ponašanja (sisanje palca, tepanje, ponovno mokrenje u krevet i sl.), zbunjenost ili uznemirenost. Djeca školske dobi također mogu pokazivati teškoće separacije te ljutnje i tuge zbog odsutnosti roditelja. Ponekad mogu biti i agresivni prema onome koga krive za razvod ili se pak identificirati s jednim od roditelja. Krivnju za razvod često pripisuju sebi. Adolescenti također mogu imati teškoća s prihvaćanjem promjena koje razvod donosi. Na razvod mogu reagirati impulzivno, povući se od vršnjaka ili pokazivati smanjeni interes za nekad zanimljive aktivnosti, a ponekad mogu pokazivati i znakove agresije ili depresije. Neki često preuzimaju i odgovornosti odraslih.

TRI SAVJETA ZA UPAMTITI - bez obzira na dob, djeci je potrebno:

  • dati prostora da izraze svoje emocije i brige oko promjena koje razvod donosi
  • posvetiti više vremena
  • biti emocionalno dostupan

Što ako dijete odbija kontakt s jednim roditeljem?

Djeca ponekad mogu odbijati kontakt s jednim od roditelja, pogotovo ako roditelj ima novog partnera. U tim je situacijama potrebno:

  • Dodatno ohrabriti dijete da kaže roditelju kako se osjeća – dozvoljavanjem djeci da izraze svoje emocije roditelji im pomažu u prihvaćanju i prilagodbi na novonastalu situaciju.
  • Postaviti granice i jasno komunicirati - nije dobro djetetu pretjerano popuštati ili ugađati kako bi mu se pružila utjeha ili „zamjena za drugog roditelja“; nejasno postavljanje granica može dodatno zbuniti dijete i pojačati mu osjećaj nesigurnosti.

Mame i tate, ako vas brine kako se vaše dijete nosi s razvodom ili imate bilo kakva druga pitanja vezana uz razvod, nazovite Hrabri telefon za mame i tate na besplatan i anoniman broj 0800 0800 ili nam pošaljite e-mail.

Više o razvodu i kako razgovarati s djecom pročitajte u našoj publikaciji: