Kako razvijati samopouzdanje djeteta predškolske dobi?

Jeste li znali da interakcije u obitelji imaju značajnu ulogu u razvoju samopouzdanja djece predškolske dobi?

Što je samopouzdanje?

Samopouzdanje možemo najjednostavnije definirati kao osjećaj ili vjerovanje u vlastite sposobnosti.

Samopouzdanje se razvija od rođenja djeteta, a značajnu ulogu u njegovom razvoju imaju važne i značajne osobe u životu djeteta. U predškolskoj dobi to su prvenstveno roditelji, a onda i odgojne ustanove, bliski prijatelji i druge važne osobe u okolini.

Kako razvijati samopouzdanje djeteta?

Roditelji mogu utjecati na razvoj samopouzdanja djeteta pomoću riječi (što će mu reći) i postupaka (kako će s njim postupati). Roditeljska uloga u razvoju samopouzdanja je ujedno najvrjedniji i najteži zadatak, a mi smo izdvojili par primjera što kao roditelji možete činiti za razvoj samopouzdanja kod djeteta.

1. Izbjegavajte kritiziranje

Kada dijete pogriješi ili Vas naljuti, važno je kritiku ne upućivati djetetu („Zločest si!“), nego usmjeriti kritiku na njegovo ponašanje („Nije lijepo bacati igračke.“). Na taj način jasno odvajate djetetovo ponašanje od njega kao osobe te postavljate temelje za zdrav razvoj samopouzdanja.

2. Pohvalite dijete

Dijete možete pohvaliti kada god uspije izvršiti neki zadatak, iskaže dobru osobinu ili pokaže da ima talenta. Međutim, važno je naglasiti da pretjerano pohvaljivanje može dovesti do toga da djetetovo samopouzdanje ovisi o tuđoj potvrdi. Stoga, važno je usmjeriti se na pohvaljivanje truda neovisno o rezultatu.

3. Naučite dijete donositi odluke

Djetetu možete pomoći donositi odluke te ga poticati u samostalnosti donošenja odluka. Primjerice, kod djece predškolske dobi suzite odabir na dva izbora. Primjerice kod odabira majice za vrtić, dijete može birati hoće li obući crvenu ili zelenu majicu.

4. Naučite dijete kako se nositi s neuspjehom

Kada se dijete susretne s neuspjehom, to je prava prilika da dijete naučite kako su neuspjesi sastavni dio života i da ne možemo svaki put učiniti sve dobro. Tako je svaki neuspjeh prilika za naučiti nešto novo, primjerice kako se nešto može drugačije napraviti.

5. Pokažite poštovanje i interes

Osjetljiv roditelj koji pokazuje interes, pažnju i poštovanje djetetu, ohrabruje ga i dopušta da dijete izrazi osjećaje, stvara osjećaj sigurnosti kod djeteta što doprinosi razvoju samopouzdanja.

Samopouzdano dijete vjeruje da može učiti, razmišljati, donositi odluke, veselo je, lako sklapa prijateljstva, spremno je na suradnju, prihvaća kritiku i neuspjeh. Iako često roditelji teže odgoju samopouzdanog djeteta, takav zadatak može biti zahtjevan. Imajte na umu da se samopouzdanje gradi godinama i da još uvijek možete utjecati na samopouzdanje svog djeteta.

Ako se pitate kako povećati djetetovo samopouzdanje , nazovite nas na liniju za mame i tate na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili nam pišite na e-mail.