Kako učiti djecu samostalnom rješavanju problema?

Djeca se vrlo brzo razvijaju, a prije nego postanu odrasle osobe formiranog identiteta i otisnu se u svijet, važno je da nauče vještine koje će im pomoću u suočavanju s problemima koji su neizbježni. Stoga je uloga roditelja već od ranih dana poticati dijete na samostalnost i kritičko razmišljanje.

Donosimo nekoliko konkretnih smjernica koje Vam mogu u tome pomoći:

Djeca mlađe dobi najviše uče kroz igru, stoga istražujte zajedno s njima kroz razne igre i pritom im dopustite da se slobodno izraze i dopustite im da pogriješe. Djeca uče na vlastitom iskustvu i vlastitim greškama i ako im damo do znanja da je u redu pogriješiti, šaljemo im poruku da je važno pokušati, a čak i ako ne uspije, možemo iz toga nešto zaključiti i isprobati drugo rješenje.

Pričajte s djecom, pitajte ih za mišljenje o nekoj temi i uvažite ono što imaju za reći. Na taj način potičete ih na kritičko razmišljanje i da „misle vlastitom glavom“.

Ne rješavajte njihove zadatke umjesto njih! Ako dijete primjerice ima poteškoća za zadaćom, pružite mu smjernice, ali ne preuzimajte na sebe rješavanje zadatka umjesto njih ukoliko dijete ima kapacitet samo to razriješiti. Ako se dijete posvađa s nekime u školi, ne preuzimajte automatski cijelu intervenciju već dopustite djetetu da pokuša razgovarati i razriješiti to s drugim djetetom, a tu će mu pomoći komunikacijske vještine koje je dobilo upravo kroz odnos s Vama.

Ne zovite zubara umjesto njih! Ako su već dovoljno veliki, potaknite ih da sami obave telefonski poziv rezervacije termina kod zubara ili slično. U današnjem društvu gdje su okružena tehnologijom, djeca su u sve većoj opasnosti da ne steknu adekvatne vještine socijalne komunikacije, stoga ih je potrebno potaknuti na jednostavnu komunikaciju sa što većim brojem ljudi.

Uključite ih u rješavanje nekih problema koji su primjereni njihovoj dobi. Ako niste sigurni kako razmjestiti novi namještaj u stanu, pitajte ih kako bi oni to učinili. Pritom ih pohvalite ako se dosjete nečeg novog. Ovo pomaže djetetovoj izgradnji samopouzdanja i time mu šaljemo poruku da je sposobno dati svoj doprinos i da je njegovo mišljenje važno, što će mu pomoći da i kasnije u životu pred problem stane sa sigurnošću u sebe da je dovoljno sposobno suočiti se s njime.

 

Ako biste voljeli razgovarati o ovoj ili nekog drugoj roditeljskoj temi, potičemo Vas da nazovete našu besplatnu i anonimnu liniju za mame i tate na broju 0800 0800 radnim danom od 9 do 20 sati ili nam pišite na e-mail.