Seksualno zlostavljanje

Seksualno zlostavljanje odnosi se na slučajeve u kojima odrasla osoba prisiljava dijete da sudjeluje u nekoj seksualnoj aktivnosti, koristeći pri tome dijete kako bi zadovoljila svoje vlastite želje.

Seksualno zlostavljanje može imati vrlo štetne i dugoročne posljedice. To nije problem koji će proći s odrastanjem. Djeca koja su seksualno zlostavljana mogu odrasti u problematične odrasle osobe koje često imaju nisko samopoštovanje, osjećaj krivnje i srama. Također, istraživanja su pokazala da seksualno zlostavljana djeca mogu i sama postati zlostavljači kada odrastu ili mogu birati veze u kojima dolazi do nasilja ili zlostavljanja.

To može uključivati:

  • milovanje
  • masturbaciju
  • oralni, vaginalni ili analni odnos
  • izlaganje djece pornografskim videosnimkama, knjigama, časopisima i drugom materijalu

Seksualno zlostavljana djeca su u potpunost bespomoćna jer ne mogu i ne smiju govoriti o zlostavljanju, te su  ovisna o odraslima koji bi trebali prepoznati njihov poziv u pomoć i pružiti im odgovarajuću pomoć.

Znakovi prema kojima bi odrasli mogli prepoznati seksualno zlostavljanje su fizički indikatori kao što su poderano, zamrljano ili okrvavljeno donje rublje, bolovi ili svrbež u području genitalija, bolovi pri hodanju ili sjedenju, modrice ili krvarenje genitalija, spolne bolesti, česte urinarne ili gljivične infekcije. Uz to, indikativno ponašanje može biti povučenost ili kronična depresivnost, izrazita zavodljivost, obrtanje spolnih uloga, pretjerana zabrinutost za braću/sestre, nisko samopoštovanje, nedostatak samopovjerenja, umanjuje svoju vrijednost, problemi s vršnjacima, nagle velike promjene u težini (gubitak ili povećanje), pokušaji samoubojstva, loša emocionalna kontrola, nagli problemi u školi, nelagoda pri fizičkom kontaktu ili fizičkoj blizini, pokazivanje neprikladne seksualne igre ili razumijevanja seksa s obzirom na dob, promiskuitet.

Važno:

Svaki građanin Republike Hrvatske koji ima saznanja za bilo koje od opisanih ponašanja prema djetetu dužan je obavijestiti o kršenju djetetovih prava nadležni centar za socijalnu skrb ili policijsku upravu. 

Brošuru Hrabrog telefona pod nazivom “Prepoznajmo zlostavljanje” u elektronskoj verziji možete pročitati ovdje.

Dragi roditelji i drugi odrasli, ako imate sumnju o tome da bi neko dijete iz Vaše okoline moglo biti žrtva zlostavljanja ili zanemarivanja, javite nam se na liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 ili pišite na savjet@hrabritelefon.hr kako bismo Vas mogli uputiti što napraviti kako biste ih zaštitili.