Slobodno vrijeme i Vaše dijete

Način na koji Vaše dijete provodi svoje slobodno vrijeme obično dolazi spontano. Kod manje djece slobodno vrijeme se većinom popunjava igranjem s omiljenim igračkama. Kako dijete raste, mijenjaju mu se interesi i zanimanje za određene igračke i igre pa se prema tome mijenja i način na koji će provesti slobodno vrijeme. Osim igranja različitih igara, dijete se u slobodno vrijeme može baviti raznim hobijima. To mogu biti sportovi, bavljenje glazbom, plesom, pa sve do skupljanja poštanskih maraka/sličica, čitanja knjiga, stripova i tako dalje. Kojim god aktivnostima se Vaše dijete bavi, bitno je da ste Vi upoznati s time te da pratite i znate kako i gdje ono provodi slobodno vrijeme.

Kvalitetno provođenje slobodnog vremena

U većini slučajeva nije potrebno unaprijed planirati kako će dijete provesti slobodno vrijeme. Ono će samo izabrati što ga zanima. No, ponekad je potrebno usmjeriti i upoznati dijete na to koje sve mogućnosti ima. Važno je obratiti pažnju na to s čim se igraju, poput toga igraju li se igračkama koje su primjerene za njihovu dob, kao i s kim se igraju i uživaju li u tome. Na taj način djetetu možete ukazati kako da ispuni slobodno vrijeme na kvalitetan način koji bi mu odgovarao. Mlađa djeca uglavnom vrijeme provode igrajući se i to je primjereno za njihovu dob. Starija djeca već imaju neke hobije i sama znaju raspoznati što im se sviđa, a što ne. Prilikom odabira aktivnosti važno je poštivati djetetove želje i interese, ali opet, Vi ste ti koji ćete povući granicu ako smatrate da neke aktivnosti nisu primjerene za dijete. Potaknite dijete na što raznovrsniji sadržaj kako mu nakon nekog vremena ne bi dosadile neke aktivnosti, ali i zato što se na taj način potiče djetetova kreativnost i razvoj općenito.

Televizija i kompjuterske igrice

Za većinu djece je gledanje televizije i igranje kompjuterskih igrica najdraža zabava, a za roditelje najjednostavniji način da se djecu zaokupi s nečim. Nema smisla zabranjivati ove aktivnosti, ali ih je potrebno ograničiti i nadzirati. Pripazite da djeca ne igraju neprimjerene igrice na kompjuteru te da na televiziji ne gledaju neprimjeren sadržaj za djecu. Isto tako, u ovim aktivnostima i roditelji mogu sudjelovati zajedno s djecom.

Zapamtite

  • Nije bitno koliko vremena provodite s djetetom, nego kako ga provodite!
  • Bitno je znati što dijete najviše voli, ali to ne znači da je to jedino čime će se baviti u slobodno vrijeme.

Vi i vaše dijete

Nemojte nikako zaboraviti na vrijeme koje ćete vi kao roditelji provesti sa svojom djecom. To bi vrijeme također trebalo biti kvalitetno provedeno. Svakodnevne obveze nam ne dopuštaju da provedemo dovoljno vremena s djecom. Ponekad će vam se dogoditi da jedino vrijeme koje provodite s djetetom je kada ga odvozite na trening ili u glazbenu školu. U takvim situacijama barem pokušajte što više razgovarati s djetetom i saznati što se događa u njegovom životu. Da biste izbjegli takve slučajeve, pokušajte unaprijed isplanirati zajedničke aktivnosti s djetetom. Prilikom planiranja zajedničkih aktivnosti imajte na umu da to budu one aktivnosti koje i vi i dijete volite. Osigurajte da to isplanirano vrijeme zaista posvetite samo djetetu.

Dragi roditelji, ako ne znate kakve aktivnosti su primjerene za Vaše dijete ili se pitate kako se uključiti u provođenje vremena s djetetom u aktivnostima koje su mu zanimljive, nazovite Hrabri telefon za mame i tate na broj 0800 0800 ili nam pišite na savjet@hrabritelefon.hr.